Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
door uitbetaling jeugdloon in plaats van minimumloon

"AH en McDonald’s 'stelen' bijna 80 miljoen van jongeren"

Pieter Lakeman (voorzitter van SOBI) en Aldert Boonen (econoom van de FNV) hebben voor Young & United berekend hoeveel AH en McDonald's aan jeugdloon verdienen. AH casht ruim 43 miljoen euro per jaar en McDonalds harkt zo'n 36 miljoen euro per jaar binnen door werkende jongeren vanaf 18 jaar een jeugdloontje in plaats van het normale minimumloon te betalen.

"Het jeugdloon is een supersubsidie voor grootbedrijven. Op die manier kloppen alleen al AH en McDonald's 79 miljoen per jaar uit de zakken van werkende jongeren én onze economie", zegt Ron Meyer van Young & United. "Het is de wereld op z'n kop. De 19-jarige die moet rondkomen van 800 euro per maand voor fulltime werk subsidieert zijn CEO, die het dubbele per uur casht."

Normaal loon, geen zakgeld
Soufian (19), vulploegmedewerker bij Albert Heijn: "Mijn allerhoogste baas ontvangt per uur wat ik voor twee maanden fulltime werken krijg. Dat slaat nergens op. Ik heb volwassen verplichtingen en werk hard. Daar verdien ik een normaal loon voor, geen zakgeld."

Bron: FNV

Publicatiedatum: