Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassen en tunnels beschadigd door storm

Tholen - De storm van gisteren heeft flink huisgehouden in de tuinbouw. In Brabant en Limburg zijn diverse meldingen gedaan van beschadigde tunnels. In het Westland zijn diverse kassen gesneuveld.









De schade in de glastuinbouw leek in eerste instantie mee te vallen. "Gezien de enorme kracht van de lentestorm van dinsdag viel het aantal meldingen van schades aan kassen in verhoudingen tot eerdere stormen mee", vertelt Lonneke Bakker van Totaal Service Tuinbouw. "Tot het begin van de avond: een valwind zorgde voor schade aan een kas in Kwintsheul." Een eerste inschatting is dat er rond de 250 ruiten zijn gesneuveld. De schade wordt vandaag nauwkeuriger geïnventariseerd en het bedrijf start direct met de herstelwerkzaamheden.











Ook op de Hooghe Beer en Gasthuiswei in Poeldijk is de schade behoorlijk. "Hier zijn zo'n 350 ruiten gesneuveld", vertelt Bakker. "Het glas ligt hier zelfs op het achtergelegen voetbalveld. We zijn vanochtend begonnen." Momenteel komen er nog steeds veel schades binnen. "Gelukkig mindere aantallen dan bovenstaand, maar het loopt wel op."



Foliekasten
Ook foliekassen hebben last van de wind ondervonden. Bij Oerlemans Plastics, producent van diverse land- en tuinbouwfolies, was het druk. "We merken het zeker", vertelt Erik Marell. "Zoals het er nu naar uitziet, is er behoorlijk wat schade aan de tunnels. Er is veel vraag naar tunnelfolie." Tegen windsnelheden van 100 km/uur kunnen telers eigenlijk niets beginnen, vertelt hij. "Zeker wat oudere tunnels, die wat langer staan. Die waaien dan zo kapot." Omdat er ook veel bestellingen via tussenhandelaren binnenkomen, verwacht hij dat het de komende dagen nog verder op zal lopen.


Een van de bedrijven waar de storm flink heeft toegeslagen is BerryBrothers. De kwekerij uit Roggel omvat zo'n 70 hectare zachtfruitteelt.


De laatste schademeldingen komen uit de aspergeteelt. Aspergeteler Jorg Verkuijlen vertelde aan het BD over de folies die van de beugels op de velden zijn gewaaid. Met deze folies wordt de teelt vervroegd. In Echt rukte de brandweer uit om de voorkomen dat het folie van de aspergevelden op het spoor terecht kwam.