Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers bezoeken Britse en Nederlandse LED-projecten

Op 3 en 4 maart 2015 hield Philips Horticulture LED Lighting haar tweede internationale High Wire Event, waar zij de kennisuitwisseling bevordert over LED interlighting en toplighting binnen de glastuinbouwgemeenschap. Een selecte groep tomaten- en komkommertelers, eigenaren en consultants uit zes landen werd ervoor uitgenodigd. Ieder van hen had aanzienlijke ervaring met de toepassing van LED-belichting en keek ernaar uit deze ervaring te delen met en te leren van andere gebruikers. Er waren diverse demonstraties van hoe Philips GreenPower LED interlighting en toplighting de gewasopbrengst verhoogt, de smaak verbetert en de energiekosten verlaagt in kassen met commerciële en onderzoeksdoelstellingen.

"Elk land, gewas en cultuur is verschillend, maar de hele glastuinbouwgemeenschap realiseert zich hoe belangrijk het is om duurzamere teelt te ontwikkelen. Daarom geloven we dat het zo belangrijk is te zorgen voor de informatie-uitwisseling tussen commerciële telers, kwekers, universiteiten, onderzoeksinstellingen en technologiefabrikanten", zegt Udo van Slooten, manager van Philips Horticulture LED Lighting. "Door te luisteren naar de ervaringen en eisen van commerciële telers en onderzoeksinstellingen verwerven we allemaal een dieper begrip van hoe we LED-belichting kunnen gebruiken voor het verbeteren van de glastuinbouw."



Een hoogtepunt van het evenement was de demonstratie bij Sandylands Nurseries, een van de kwekerijen die eigendom is van R&L Holt in Evesham, Verenigd Koninkrijk. Het is een nieuw gebouwde commerciële hydroponische voorziening die eersteklas tomaten voor supermarkten verbouwt op een oppervlak van 8300 m2. Roly Holt van Sandylands zegt: "Een van de voordelen van Philips LED interlighting is dat we de lampen tussen het gewas kunnen hangen en dat we dat deel van het gewas kunnen belichten. Dit betekent dat we meer blad aan de plant kunnen laten omdat die nog steeds werkt, de fotosynthese gaat nog steeds door, dus hij is nog steeds productief." Met zijn eerste korte seizoen van februari tot september en met lampen die meerdere uren per dag brandden, produceerde het gewas 25% meer dan in een normale kas zonder licht en diffuus glas. Nu overtreft het eerste seizoen van de winterproductie met gebruik van een volledige lichtinstallatie (HPS + LED interlighting) tot nu toe de verwachtingen voor de Piccolo en Elegance tomaten.

Stockbridge Technology Centre bracht de deelnemers op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke resultaten van onderzoeksproeven die worden uitgevoerd met Philips GreenPower LED interlighting, LED toplighting en HPS-belichting. Sunstream-tomaten die geteeld worden in compartimenten met LED top en interlighting leken de laatste weken de voorkeur te krijgen bij ad-hoc smaakproeven. STC ziet veel kansen voor het optimaliseren van de gewasproductie met LED-belichting voor kassen en in meerdere lagen teelt.

De groep bezocht de Nederlandse tomatenteler Wim Peters van Vivaio in Someren, die nu zijn tweede kas heeft uitgerust met LED-belichting voor de productie van Tasty Tom in het winterseizoen. Dat deed hij na eerdere positieve ervaringen met zowel volume als kwaliteit na een jaar telen met een hybride installatie voor de productie van zijn pruimtomaten. De aanwezige telers waren onder de indruk van de gewasprestaties en de leerpunten en ervaringen die met hen werden gedeeld door Wim en zijn team.

En de telers in de kwekerijen die als gastheer fungeerden, pikten ook nieuwe ideeën op. Het is zoals Danny van den Berg, teler bij Wim Peters' Vivaio kwekerij zegt: "Dit evenement bezorgde me een hele hoop informatie en verse nieuwe ideeën die me zullen helpen elk deel van het teeltproces te optimaliseren in mijn dagelijkse praktijk."

Bij het GreenQ Improvement Centre, onderzoeksinstelling voor de glastuinbouw in Bleiswijk, bezochten de deelnemers een afdeling waar Komeett wordt geteeld met een combinatie van LED toplighting en LED interlighting. De productie loopt ver voor op die van de proef van vorig jaar en de status van het gewas is dat het sterker en productiever is. Nu we opschuiven in de richting van het gebruiken van een volledige LED-oplossing voor tomaatgewassen wordt het de uitdaging de temperatuur te reguleren. Meer voordelen worden verwacht in het voorjaar, als de LED-belichting meer flexibiliteit biedt bij het toevoeren van licht naar de planten gedurende perioden met hogere buitentemperaturen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Philips Horticultural LED Lighting
Daniela Damoiseaux, Global Marcom Manager Horticulture daniela.damoiseaux@philips.com 



Publicatiedatum: