Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Oogstrobot SWEEPER ook voor andere gewassen

SWEEPER, het internationale onderzoeksproject voor de ontwikkeling van een oogstrobot voor paprika, is op 1 februari 2015 gestart. Het onderzoek wordt ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie met een bedrag van Ä4.000.000. Wageningen UR gaat het project, waaraan partners uit Zweden, IsraŽl, BelgiŽ en Nederland zullen deelnemen, coŲrdineren.

Eerder is er in het Europese project CROPS een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen jaren heeft onderzoek geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de SWEEPER-partners deze robot verder zullen ontwikkelen. De robot wordt de eerste oogstrobot die in een commerciŽle kas zal worden ingezet. Robotisering zal het concurrerend vermogen verbeteren van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.Niet alleen paprika

De oogstrobot voor paprika zal een nieuw hightech commercieel werkgebied openen. SWEEPER gaat zich concentreren op paprika, waarvan in Europa jaarlijks 1.300.000.000 kg wordt geoogst. Naar verwachting zal de kennis en technologie uit het SWEEPER-programma eenvoudig op andere kasgewassen kunnen worden toegepast.

Internationale partners

Het SWEEPER-innovatieprogramma is een partnerschap tussen de Umea Universitet in Zweden, de Ben Gurion Universiteit in IsraŽl, het Proefstation voor de Groenteteelt in BelgiŽ, het Nederlandse Wageningen University & Research Centre, Irmato Industrial Solutions Veghel B.V. en paprikateler De Tuindershoek BV.


bron: Wageningen UR

Publicatiedatum: 25-3-2015

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: