Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bijna 30 euro per kilo

Duitsland: asperge-oogst langzaam op gang

In de Duitse deelstaat Bayern zijn de eerste asperges er al. Omdat het weer eigenlijk nog te koud is voor deze groente komen deze eerste asperges echter maar van enkele verwarmde bedden. De prijs is dan ook hoog: maar liefst 29,90 euro per kilogram moet men momenteel in München voor de groente betalen. Op de eerste grotere aspergehoeveelheden rekenen de telers in de deelstaat uiterlijk begin april. Dus wie nog een beetje geduld heeft, hoeft binnenkort aanmerkelijk minder te betalen.

Op het veld van het familiebedrijf van Andreas Knaup in het Beierse Röthlein steken de eerste aspergetopjes bijvoorbeeld al reeds boven de grond uit. Dit jaar heeft de teler een nieuwe techniek uitgeprobeerd en boven zijn reeds bewezen dubbele foliesysteem een tunnel geïnstalleerd die extra zonnestralen opvangt en opslaat. Met dit systeem worden de momenteel nog extreme temperatuurschommelingen in evenwicht gebracht, waardoor de oogst een paar dagen vervroegd. Of de investering in deze tunnel rendabel gaat zijn zal de oogst uit moeten wijzen, want tenslotte is de natuur niet berekenbaar en zij heeft ook voor aspergetelers altijd verrassingen in petto.

In deelstaat Niedersachsen rekent men ook binnenkort op de eerste asperges. "Als het weer zonnig blijft, kunnen we reeds in de week voor Pasen op de eerste asperges uit folietunnels rekenen", aldus Dietrich Paul, voorzitter van de aspergetelers Niedersachsen. Enkele telers uit de deelstaat met verwarmde bedden bieden al asperges aan. Op de andere bedden worden momenteel de typische dammen gefreesd, waardoor de grond sneller opwarmt. Maar voor een vroege oogst is dat voor velen al lang niet meer voldoende. Voor 80 procent van de aspergeteelt in Niedersachsen worden folietunnels gebruikt.
Publicatiedatum: