Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"iedereen wil een kas in de tuin"

Groenten telen ongekend populair onder consumenten

Tholen - Eetbare bloemen, eetbare sierplanten als smaaktomaatjes, paprika's en komkommertjes, kruidenplantjes – het is een hype. Supermarkten en tuincentra hebben het er maar druk mee. Tegelijkertijd wakkeren programma's als Van Hollandse Bodem de wens zelf groenten te willen telen nog verder aan. Zozeer zelfs, dat er een run op moestuintjes is losgebroken. Woon je in Utrecht en wil je een moestuintje aanleggen, dan moet je daar inmiddels tien jaar op wachten, zo bleek deze week nog. Een onderzoek van Tuintuin bevestigt dat de Nederlandse tuinbezitter steeds meer gefascineerd is door gezond voedsel van eigen bodem.


Foto's van de eetbare tuinen, ingestuurd naar TuinTuin

Waar deze fascinatie precies vandaan komt, is onduidelijk, maar dat het te maken heeft met een gezonde interesse naar de herkomst van ons voedsel is onmiskenbaar. "Mensen zijn steeds bewuster met hun voedsel bezig," vertelt Bryan van Excel van Tuintuin. "Wij merken dat aan alles. Op internet wordt veel gezocht naar zelf groenten verbouwen en gerelateerde begrippen en die interesse lijkt uit alle hoeken van het land en uit alle lagen van de bevolking afkomstig. Het is dus echt een trend die vanuit de samenleving komt."

Stevige trend
Arjan Boekel, collega van Bryan bij Tuintuin, vertelt dat deze trend al een paar jaar aan de gang is. Het 'mengen' van eetbare planten in de siertuin is slechts de laatste ontwikkeling binnen deze trend. "Boeken en tijdschriften berichten onverminderd over moestuinen en eetbare planten. De betere restaurants hebben zelf vaak hun eigen moestuin. En dan heb je die acties van Albert Heijn en het programma 'Van Hollandse bodem' waarin de Nederlandse moestuin in de spotlights staat. Al met al is het dus een stevige trend!"

Iedereen wil een kas
Ook Dave Smit van het kassenbouwbedrijf Dave Smit merkt hoe populair zelf kweken wordt. "Iedereen wil opeens een kasje in zijn tuin", vertelt hij in het AD. En John Lodewijk van Batist Hobbykassen in Wateringen stelt in hetzelfde artikel dat de vraag naar zijn hobbykassen zo'n 40 procent hoger is dan in 2013.



Niet meer oudbollig
Volgens Bryan is deze trend dan ook niet zomaar overgewaaid. "Dit toegenomen bewustzijn heeft mensen wakker gemaakt. Het bijhouden van een moestuin had altijd iets oubolligs – bij mij in de buurt liggen wat moestuinen en daar zie je eigenlijk alleen maar mensen op leeftijd – maar dat idee is aan het verdwijnen. Mensen zijn steeds vaker bereid iets meer te betalen voor biologisch en verantwoord voedsel en zo zijn mensen ook steeds vaker bereid er extra moeite voor te doen. En bovendien kun je er een hoop plezier uit halen. Dus nee, deze trend waait niet zomaar over, maar zal daarentegen alleen maar toenemen."

Voor meer informatie:
TuinTuin.nl
Bryan van Excel
Kennemerstraatweg 464
1851 NG Heiloo
T: +31 (0)72 220 29 88
E: info@tuintuin.nl
www.tuintuin.nl