Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frans van Dorst verslaat Crazy Roots in Zwitserse kwekerij

Tholen- Al jaren heeft de Zwitserse tomatenkwekerij Jaquenoud problemen met crazy roots. De Nederlander Frans van Dorst, die werkzaam is bij het bedrijf, had al van alles geprobeerd om de plantenziekte tegen te gaan, maar niets met het gewenste resultaat. Totdat hij op advies van Pentagrow een dubbele dosering Pentakeep toediende. "De plant reageerde veel generatiever en dat moet je hebben," aldus de teler.
 


Migros
Kwekerij Jaquenoud bestaat uit ruim zes hectare glas, waaronder voornamelijk tomaten, een klein gedeelte aubergines en aardbeien worden gekweekt. Alle producten worden geleverd aan supermarktketen Migros. "Vandaar dat we een wat breder scala aan soorten tomaten hebben," legt Frans uit.

Die tomaten zorgen al jaren voor problemen met crazy roots. "Ik heb alle jaren waterstofperoxide gebruikt, maar toen had ik maar een kleine aantasting. Vorig jaar had ik een heel sterke aantasting in twee afdelingen. Ik ging informeren en hoorde steeds dat ik een hoge dosis waterstofperoxide moest toepassen, maar dat ging bij mij een beetje wringen. Daarom ben ik helemaal gestopt met waterstofperoxide met als effect dat het gewas er, mijns inziens, beter voor stond als toen ik de waterstofperoxide gebruikte," vertelt Frans.


 
Pentakeep
Om de gevolgen van crazy roots proberen te beperken is de teler begonnen met Pentakeep van Pentagrow; een voedingselement dat 5-Aminolevuline zuur bevat. Dit bevordert de fotosynthese, waardoor de plant meer droge stof aanmaakt en zo dus de groei van planten en bloemen stimuleert. "Cor (van Pentagrow) raadde me aan om te gaan boosteren, dus een bepaalde periode een extra dosis te geven," vertelt Frans. "Normaal is om een halve liter per hectare per week te geven en ik heb zes weken achter elkaar, om de week, anderhalf liter toegediend. We hebben wel Crazy Roots behouden maar de plant heeft daar heel erg positief op gereageerd."
 
Neveneffect
Pentakeep is niet speciaal voor crazy roots gemaakt. "Maar, ik heb als neveneffect gezien dat de plant, door het gebruik van Pentakeep, anders met zichzelf omgaat. Crazy roots heeft een enorme vegetatieve invloed en als ik Pentakeep gebruik, zie ik een veel generatievere inslag bij de plant. En dat is iets wat we zoeken," aldus Frans. "Productie telt", besluit hij lachend.
 
Voor meer informatie
Jaquenoud E.E.
Frans van Dorst
T: 0041 79 705 60 07
frans@jaquenoudsa.ch
info@jaquenoudsa.ch
 
Pentagrow
Coenecoop 142 A
2741 PE Waddinxveen
Cor den Hertog
T 0182-769117
C: 06 24220219
cor@pentakeep.nl
info@pentakeep.nl
 
Publicatiedatum: