Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwtoeleveranciers aan de wiet of niet?

Tholen - Sinds afgelopen zondag is de nieuwe opiumwet van kracht. Volgens de nieuwe wet is ook de voorbereiding van hennepteelt strafbaar. De eerste aanhoudingen zijn al verricht bij growshops, toeleveranciers van henneptelers. Hoe ziet de situatie voor de professionele glastuinbouwtoelevering eruit?

Growshop voor witlof
Growshop De Tevreden Rookster in Groningen vertelt ietwat cynisch tegen RTV Noord inmiddels geen apparatuur meer te verkopen voor de teelt van cannabis, maar enkel nog te leveren aan thuistelers van paprika's of witlof. Hiermee probeert de eigenaar de nieuwe opiumwet te omzeilen. Volgens de wet is het strafbaar hennepteelt de faciliteren. Ook toeleveranciers kunnen daardoor nu gestraft worden. Volgens de eigenaar schiet de wet het doel voorbij. "Grootschalige kwekers kopen hun spullen bij de groothandel."

De professionele tuinbouwtoelevering heeft inderdaad al langer te maken met de hennepteelt en volgens toeleveranciers, die liever niet met naam genoemd worden, kan het inderdaad gevolgen hebben voor de sector. De hennepbranche ligt op een manier dicht bij de tuinbouw. Vorig jaar nog kwam in het nieuws dat medewerkers van Philips lastiggevallen, bedreigd en geïntimideerd werden nadat het bedrijf stopt met het leveren van lampen aan een afnemer die betrokken is bij de teelt van wiet. Het bedrijf besloot hiermee te stoppen vanwege de vernieuwing van de Opiumwet - maar de afnemer accepteerde dat niet. Het is niet de eerste keer dat zoiets speelt in de sector.

Nu strafbaar?
Hoe zit het met tuinbouwtoeleveranciers en de nieuwe Opiumwet? Zijn zij strafbaar als hun spullen gevonden worden bij henneptelers? Advocaat Joost-Joris van Doleweerd van 3 Advocaten gaat hier in de blog "De strafbaarheid van potgrond belicht" op in. Hij benadrukt het belang van serieus onderzoek naar de toepassingen van de producten. "Indien je aannemelijk kunt maken dat je serieus onderzocht hebt dat de goederen niet voor hennepteelt gebruikt gaan worden en je verbindt aan dat onderzoek ook daadwerkelijk consequenties, dan heb je voldaan aan de onderzoeksplicht en dan kun je mijns inziens geen slachtoffer worden van de nieuwe wet", schrijft hij. De vorm van dat onderzoek is voor iedereen anders.

Internationale ontwikkelingen
Het lijkt nog steeds legaal te zijn om aan internationale henneptelers te leveren. En dat is positief, want deze markt is in ontwikkeling. In steeds meer landen wordt de teelt van cannabis gelegaliseerd. In Uruguay bijvoorbeeld, waar in 2013 ingestemd werd met legalisatie van productie, verkoop en consumptie van cannabis. In Canada is het Nederlandse bedrijf Bedrocan, actief in de medicinale cannabisteelt, inmiddels beursgenoteerd. Ook in de VS leeft het onderwerp. In een aantal Amerikaanse staten is medicinaal gebruik van cannabis toegestaan en is dit al jaren een sector in ontwikkeling. In Washington en Colorado werd in referenda gekozen voor het volledig legaliseren van cannabis. Op federaal niveau echter is het drugsgebruik verboden, al zijn er al voorstellen ingediend om dit ook aan te passen. Inmiddels zijn er in de V.S. al grote productielocaties voor medicinale marihuana te vinden. Kassen die voorheen gebruikt werden voor tomatenteelt zijn zelfs al omgebouwd voor de cannabisteelt.


2,7 hectare met cannabis in voormalige tomatenkas in de Verenigde Staten.

Tuinbouwtoeleveranciers
In de VS worden ondertussen medicijnen, gezondheids- en welnessproducten ontwikkeld op basis van cannabis. Bedrijven zoeken daarnaast naar andere toepassingen van industriële hennep. Volgens cijfers van de ArcView Group lopen de inkomsten uit de sector inmiddels tot zo'n 10 miljard dollar. In Colorado werd vorig jaar 74.000 kg medische marihuana verkocht. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse miljardair Peter Thiel, bekend van Paypal en Facebook, miljoenen investeert in de legale cannabissector.

De ontwikkelingen in de sector hebben ook invloed op de producenten, en daarmee op de tuinbouwtoeleveranciers. Er worden, zij het mondjesmaat en onder veel media-aandacht, professionele kwekerijen opgezet en er wordt onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de teelt. Zo is kassenbouwer GGS een partnership gestart met twee marihuana-telers, om de juiste belichting voor diverse rassen te ontwikkelen. Ook het Amerikaanse kassenbouwbedrijf Mountain High Greenhouse Construction LLC, van de Nederlandse kassenbouwers Van der Drift, richtte vorig jaar een alliantie op met twee andere bedrijven: teeltbedrijf TRiQ en consultancy-bedrijf Larssen LTD. Gezamenlijk ontwikkelden ze een teeltsysteem op goten.

Op de Marijuana Business Conference & Expo, die in mei gehouden wordt, zijn ook talloze professionele tuinbouwtoeleveranciers present. Toch is het voor de Nederlandse tuinbouwtoelevering niet per se een goed idee om zich volledig op de sector te richten. Toeleveranciers noemen het ook wel een hype. "In plaats van Urban Farming lijkt de sector zich nu op cannabis te storten."