Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerprijzen lopen op

Tholen- Na een slecht begin van het Hollandse seizoen lopen de komkommerprijzen sinds een paar dagen behoorlijk op. De Spaanse aanvoer valt tegen en daar profiteert de Nederlandse komkommer van. De 40'ers gaan in Nederland weg voor ruim 70 cent. In Belgiƫ wordt er nog een fractie meer betaald.

Eindelijk een opleving in de komkommermarkt. Na een tegenvallend begin van het seizoen, lopen de prijzen deze week op. "De kwaliteit is hartstikke goed en sinds een paar dagen is de prijs ook behoorlijk opgelopen", vertelt een handelaar die de productie van deze week inmiddels al verkocht heeft.

Tegenvallende prijzen
Tot nu toe vielen de komkommerprijzen behoorlijk tegen. De belichte komkommerproductie kwam begin januari op gang en deze weken komt steeds meer onbelichte teelt in productie, maar veel is er nog niet. Het landelijke komkommerareaal is dit jaar met zo'n 10% gedaald en het seizoen verschuift. Doordat de eerste komkommers als jaren niet veel geld opbrachten en de gasprijzen hoog zijn, kiezen telers ervoor later in productie te komen. Plantenkwekers gaven in december al aan dat de piek in het uitleveren verschuift naar januari in plaats van december.

Duitse markt
Op de Duitse markten is pas sinds week 5 sprake van noemenswaardige aanvoer en loopt het sindsdien langzaam op. Voor de 35-40'ers lag de middenprijs in week zes nog op 1,53. De 40-50'ers stonden op hetzelfde moment op 1,48. Ter vergelijking: in 2012 lag de prijs in week 6 nog op resp. 2,17 en 2,04, in 2013 op 1,82 en 1,73 en in week 2014 op 1,88 en 2,04.

Spaanse aanvoer
Nu valt ook de Spaanse aanvoer iets tegen. "Spanje heeft niet al te veel", laat de handelaar weten. Eind januari hagelde het behoorlijk in Spanje en in Almeria bleef de temperatuur achter. De achterblijvende aanvoer resulteert in oplopende prijzen. Het hoort bij deze tijd van het jaar: tot aan week 10 blijven de prijzen over het algemeen goed.