Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijf ha komkommers clippen: 3 personen, 1600 planten per uur



Komkommers zijn na tomaten en paprika's een van de belangrijkste gewassen in hightechkassen ter wereld. Nederland en Canada zijn de landen waar de meeste komkommers worden geteeld in hightechkassen. (zie onderstaande tabel)


Figure: Areas of high tech greenhouses growing cucumbers. Source: International Greenhouse Vegetable Production Statistics 2014

Komkommerplanten kunnen net als tomatenplanten enkele meters groot worden en daarom moeten ze met opbindtouw worden vastgezet om verticaal te kunnen blijven groeien. Handmatig clippen of indraaien is een specialistisch werkje. Je hebt er getrainde mensen voor nodig.


Hightech komkommerteelt in Holland: let op de 'high wires'.

Drie jaar geleden begon Agrifast in Nederland een aantal proeven met het Tom System, een nieuwe elektrische clipmachine oorspronkelijk ontworpen voor tomaten. Het belangrijkste verschil met de plastic clip methode is het materiaal: bij het Tom System gaat het om metalen ringen van 21 mm.

De steel van de komkommerplant is echter dunner dan die van de tomatenplant en dus hebben de plastic clips een diameter van 14 mm.


Komkommerplanten groeien verticaal en zijn geclipt met de metalen ringetjes van het Tom System.

Dit is de reden waarom komkommertelers aanvankelijk dachten dat de metalen ring van het Tom System te ruim en daarom niet geschikt was voor de komkommers. In 2014 begon de Nederlandse teler Jan Reijm met een kleine proef om te zien wat er wel mogelijk was.


Een metalen ring op elke 40-50 centimeter houdt de plant overeind.

Toen Jan zag dat het technisch gezien werkte, concentreerde hij zich vervolgens op het versnellen van het clipping proces. "We gebruikten plastic clips met een snelheid van 1000-1200 planten per uur. Toen we begonnen met het Tom System hadden we ongeveer dezelfde snelheid. Maar na een paar weken begonnen onze werknemers eraan te wennen en nu zitten we met 3 personen op 1600 planten per uur."

Met andere woorden een toename van 25-30% in de clipsnelheid kan grote besparingen opleveren in de loonkosten.


Er wordt geen schade aangericht aan het gewas.


Detail van een metaal ringetje bij een komkommerplant.
 

Meer informatie:
DJ Products
Dirk-Jan Haas
T: +31 6 59 69 56 54
Email: dj.haas@agrifast.nl
www.dj-products.com


Agrifast
Alberto Lizarraga
Email: alberto.lizarraga@agrifast.es
http://www.thetomsystem.com/


Publicatiedatum: