Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijke fusie en beursgang Univeg lijkt logisch

Tholen - In de loop der jaren zijn er vaker geruchten geweest dat Univeg naar de beurs ging. Nu steken dezelfde berichten weer de kop op. Univeg zou een honger hebben naar kapitaal en via Greenyard Foods een beursgang ambiëren. Er is momenteel nog niets concreet. We onderzochten het verleden en vroegen aan enkele kenners uit de sector waar deze berichten vandaan komen en of het een logische stap zou zijn als Univeg nu via Greenyard Foods naar de beurs zou gaan. Opmerkelijk is dat de koers van het aandeel van Greenyard Foods in de lift zit.

Focus op interne groei

Deprez heeft een meerderheidsbelang in beide bedrijven. Hein Deprez kocht midden 2013 CVC uit bij Univeg met de hulp van zijn zus Veerle, twee Zuid-Afrikaanse partners en Marc Ooms. Deprez en zijn zus Veerle controleren momenteel 55 procent van Univeg. In november 2013 had AGF.nl een gesprek met Hein Deprez en hierin gaf hij aan dat hij denkt in termen van familie en generaties en dat hij zijn kinderen aan het klaarstomen was voor de toekomst. "Van 2000 tot 2010 lag de focus van Univeg op het creëren van omvang. Voor de komende jaren gaan we kennis en know how die we bezitten, uitrollen in andere plaatsen. We ontwikkelen ons stap voor stap en de focus ligt de komende jaren op interne groei." Hein benadrukte toen alle vertrouwen te hebben in zijn kinderen. "Zij komen in een droomsituatie terecht in een bedrijf dat niet enkel afhangt van zijn aandeelhouders maar dat gedragen wordt door het management."

Familiebedrijf

Een beursnotering kan zeker aantrekkelijk zijn voor familiebedrijven. Er zijn er steeds meer die naar de beurs lonken. Univeg geeft zelf aan dat een beursgang niet aan de orde van de dag is, maar de geruchten doen echter al lang de ronde. Volgens een bron uit de sector was het toentertijd om van CVC af te geraken en nu om de familiale belangen te consolideren. Aangezien Greenyard Foods al op de beurs is, lijkt een fusie en de mogelijke beursgang van Univeg logisch, maar ze zijn er waarschijnlijk nog niet uit.

Behoefte aan kapitaal

Univeg heeft in de loop der jaren veel bedrijven overgenomen en heeft altijd een grote behoefte aan kapitaal gehad. Hein Deprez is volgens een andere bron uit de sector altijd sterk geweest in het vinden van extra kapitaal zonder zijn eigen belang te verwateren. Op het ogenblik dat de familie Deprez in Pinguin (nu Greenyard Foods) is gestapt in 2005 was het idee al dat dit een voorbereiding was op een eventuele beursgang van Univeg. Pinguin was in 1999 al naar de beurs getrokken. Toen CVC Capital Partners in het kapitaal van Univeg trad, was ook dat een signaal richting beursgang op termijn. CVC maakt er namelijk geen geheim van dat ze intreden om op korte termijn weer uit te stappen en vaak is een beursgang dan de uitweg voor CVC. Dit deden ze bijvoorbeeld met de Belgische Post, een bedrijf dat nu ook beursgenoteerd is.


Univeg op Fruit Logistica 2015: V.l.n.r.: Francis Kint, Hein Deprez,
Nancy Goovaerts en Koen Sticker.


De bankencrisis in 2008 zorgde ervoor dat de 'beursplannen' niet werden gerealiseerd: een beursgang was absoluut niet meer een gegarandeerde manier op kapitaal op te halen. Het verhaal met CVC is niet verlopen zoals men had verwacht: de rendabiliteit op korte termijn was niet goed en de kortetermijnvisie van CVC botste met de langetermijnvisie van Hein Deprez. CVC-methodes om de zware schuldenlast te optimaliseren, (onderdelen van het bedrijf verkopen om schulden af te betalen) kwamen niet overeen met de methodes van Hein. In 2013 is het Hein gelukt om CVC eruit te krijgen, Univeg terug te kopen en opnieuw de lijnen zelf uit te zetten.

Honger nog niet gestild?
De schuld van Univeg werd herschikt door het uitgeven van een obligatielening in 2013 en de niet rendabele onderdelen van het bedrijf worden geparkeerd buiten Univeg. De geruchten, die nu ontstaan om toch opnieuw op zoek te gaan naar extra kapitaal via de beurs, kunnen wijzen op de honger die nog niet gestild is, wat volgens de AGF-expert enerzijds niet verbaast. Anderzijds blijft een beursgang niet de meest evidente keuze van Hein Deprez: beursnotering gaat gepaard met veel openbaarheid van bestuur en dat is niet altijd waar Hein veel begrip voor heeft.

Reactie Univeg

Nancy Govaerts van Univeg geeft aan dat ze de gang naar de beurs niet kan bevestigen, maar dat er zeker wordt samengewerkt. "Greenyard Foods en Univeg werken wel op veel gebieden samen. Zo proberen ze de consumptie van groenten en fruit te stimuleren, zowel vers als diepvries."