Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw tuinbouwglas SmartGlass voor meer licht in najaar en winter

In het najaar en de winterperiode staat de zon lager aan de horizon dan 's zomers. Bovendien is het glas in de kas een groot deel van de dag gecondenseerd. SmartGlass van Glascom Tuinbouw past zich moeiteloos aan deze veranderende omstandigheden aan. In donkere periodes zorgt het glas voor een hogere lichttransmissie in de kas. SmartGlass is nu beschikbaar voor de Nederlandse markt. 

Glascom Tuinbouw uit Maasdijk is een Nederlandse leverancier van tuinbouwglas en is exclusief partner van DA Glass, met vestigingen in Polen en de Verenigde Staten. DA Glass ontwikkelde een nieuw type diffuus glas op basis van gehard floatglas. Glascom Tuinbouw brengt het glas exclusief op de markt onder de naam SmartGlass.



Hydrofiel en fijne oppervlaktestructuur 
SmartGlass heeft enkele slimmigheden vergeleken met traditioneel tuinbouwglas. Zo heeft het glas een zeer fijne oppervlaktestructuur. Vuil hecht zich daardoor nauwelijks aan het oppervlak. Bovendien is het glas hydrofiel: condenswater vormt geen druppels (die naar beneden kunnen vallen), maar vormt een filmpje en loopt af naar de goot (en neemt eventuele verontreiniging mee). 

Meer transmissie bij vochtig weer 
De grootste innovatie van SmartGlass is de 'adaptive haze-eigenschap'. Een gepatenteerde bewer-king van het basisglas zorgt voor een diffuse lichtspreiding. De haze (de mate van verspreiding van het licht) daalt als het glas vochtig is, maar tegelijk wordt het glas dan juist helderder en de licht-transmissie stijgt dan met enkele procentpunten, dit in tegenstelling tot andere glasproducten, die juist minder licht doorlaten als het gecondenseerd is. Daarmee boekt SmartGlass lichtwinst in peri-odes dat extra licht juist zeer gewenst is, namelijk in het najaar en de winterperiode. 

'Winterlicht-kas' 
Glascom Tuinbouw is met SmartGlass een van de consortium-partners in 'De Winterlicht-kas', een onderzoeksproject van Wageningen UR. Doel van dit project is een kas te ontwikkelen die juist in de periode tussen oktober en april maximale lichttransmissie heeft, zodat tegen lage investerings-kosten en een laag energieverbruik een hoge gewasproductie te realiseren is. Daarnaast zijn inmid-dels enkele kassen op het IDC-WUR te Bleiswijk en enkele grote kassen in Polen uitgerust met SmartGlass. 

Verschillende uitvoeringen 
SmartGlass van Glascom Tuinbouw is in ook in grote afmetingen verkrijgbaar en is beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen: low haze, mid haze en high haze, met of zonder antireflectiebehan-deling. Het glas kan eventueel ook een specifiek op de tuinbouw afgestemde antireflectie-behandeling ondergaan. 


Voor meer informatie:
Glascom Tuinbouw
Honderdland 30 
2676 15 Maasdijk 
Postbus 22
2670 AA Naaldwijk 
Tel. (0174) 510 082 
Publicatiedatum: