Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rene Noordam verkoopagent voor Nederlandse bedrijven in Oost-Europa

Tholen - Vorig jaar koos Rene Noordam ervoor om vanuit Zuidwest-Polen te starten met het agentschap Ramawa, gespecialiseerd in de verkoop naar Oost-Europa. "Ik vertegenwoordig onder meer een Nederlandse perenteler en een importeur die gespecialiseerd is in citrus en druiven van het zuidelijk halfrond. Zij hebben het product en ik heb de contacten. Ik begeleid de verkoop van A tot Z, waarbij mijn leveranciers rechtstreeks aan de klant factureren. Om mijn assortiment compleet te maken, zoek ik onder meer een goede kasgroentenleverancier."
 
Switch naar fruit
De klanten van Ramawa zijn groothandelsmarkten en supermarkten in Polen, Tsjechië, Slowakije, Litouwen en Oekraïne. "Van origine ben ik een echte groenteman, maar momenteel bestaat 80% van het volume, dat ik verkoop, uit fruit. Ik ben er nu heel blij mee dat ik deze switch heb gemaakt. Als ik het op dit moment alleen van de groenten moest hebben, was er geen droge boterham te verdienen", vertelt Rene. "Daarbij verschilt de situatie behoorlijk per seizoen. Zo'n vier jaar geleden konden we hier het hele jaar door Hollandse losse en trostomaten verkopen, een jaar later alleen in het voor- en naseizoen."
 
Hoewel de Poolse teelt zich steeds verder ontwikkelt, zal er volgens Rene altijd ruimte blijven voor importproduct. "Neem een product als paprika's. De Poolse paprika's worden hoofdzakelijk in tunnelkassen geteeld en die zijn niet van de Nederlandse kwaliteit en sorteringen. Er is nu bijvoorbeeld al vraag naar Hollandse komkommers, maar dat aanbod is nog zo beperkt, dat ik nog niet aan de vraag kan voldoen. De Poolse manier van werken is ook heel anders. Ik heb geprobeerd om een auto Poolse appelen te kopen, maar de meeste telers haken af omdat ze geen koelcellen willen open maken en bang zijn met een bepaalde maatsortering te blijven zitten, waar ze geen afzet voor hebben. Zo durft ook niemand een prijs op te geven voor drie à vier maanden. Men zit hier puur in het systeem van dag- en weekverkoop."
 
Lukassen en Comice
"De laatste weken heb ik redelijk wat peren verkocht. Met name naar Lukassen en Comice was een goede vraag, maar deze beginnen nu op te raken. En men is niet bereid om de 'hoge' prijzen van de Conference te betalen, dus momenteel stokt de verkoop een beetje. Alleen naar de dikke maten (75+) is nog veel vraag", vertelt Rene. "Verder loopt op dit moment de afzet van de Red Globe druiven aardig door, is er veel vraag maar een lage beschikbaarheid van witte druiven en gaat de verkoop van Israëlische paprika's heel moeilijk deze week ", besluit Rene.
 
Voor meer informatie:
René Noordam
Ramawa
Tel: +48 600 963 345
rene@ramawa.eu
www.ramawa.eu