Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is glastuinbouw voldoende voorbereid op storm?

25 januari 1990: de zwaarste storm in decennia volgens het KNMI. Voor velen staat deze datum nog in het geheugen gegrift. Zelfs het leger werd ingezet om glas te rapen en getroffen tuinders te helpen met herstelwerkzaamheden. Nu 25 jaar later staan we stil bij deze calamiteit. Wat als nu een zware storm over ons land gaat? Zijn we hier als glastuinbouw dan voldoende op voorbereid?


Zelfs het leger kwam er aan te pas

De glastuinbouw toen en nu
De afgelopen jaren is veel gedaan om de kassen te verbeteren. De ontwikkelde en ingevoerde kassenbouwnorm heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maar we zien ook ontwikkelingen op het gebied van veel verschillende glasmaten en glassoorten. Dit zorgt voor een afnemende directe beschikbaarheid van dit glas. Volgens de glasindustrie zal deze variatie in glas de komende jaren alleen maar toenemen.

Tekort aan glas is een groot probleem bij een calamiteit
De directe beschikbaarheid van het juiste glas is erg belangrijk. Vorig jaar liet de windhoos in Bergerden zien dat het tekort aan glas een groot probleem in de sector is. "Het heeft het bewustzijn over de variatie in glassoorten op scherp gezet. Glas kwam voor het kasherstel in Bergerden uit andere landen. Kassen bleven hierdoor langer open met forse gewasschade tot gevolg. Dit ging om een lokale, zeer krachtige windhoos. Maar wat als een megastorm over Nederland trekt? Dan zullen meer bedrijven schade hebben en doet het probleem zich veel nijpender voor", aldus sectormanager glastuinbouw Willem Snoeker van Interpolis.

Sorteer voor op een calamiteit

Glashandel en reparateurs geven aan dat het voor hen niet mogelijk is een centrale voorraad aan te houden door de grote variëteit in glassoorten en –maten. Het is daarom belangrijk dat dat de teler zelf een grotere reservevoorraad aanhoudt. Meer uitwisseling van informatie waar welk glas op voorraad is, is een tweede aandachtspunt. "Dit kan bijvoorbeeld door afspraken te maken met telers met dezelfde glassoort en glasmaat. Wees je bewust dat een calamiteit zoals een storm zich weer kan voordoen en sorteer hier op voor", is het advies van Snoeker.

Voor meer informatie:
Interpolis
Adri Witlox, hoofd Agrarisch Bureau
T: 071 568 98 42
E: adri.witlox@achmea.nl
www.achmea.nl
Publicatiedatum: