Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"2014 was slecht jaar voor champignons"

Piet Siberg ziet exportkansen voor champignons in Japan

Tholen - De champignonhandelaren hebben het afgelopen jaar zwaar gehad. Volgens handelaar Piet Siberg van champignongroothandel Siberg uit Testelt waren de prijzen stabiel laag. "Rond kerst liep de handel goed, maar de maanden ervoor viel de verkoop tegen. Momenteel loopt het zijn gangetje. Het wordt er niet beter op, maar gelukkig blijven wij nog goed standhouden. We hebben zo onze vaste klanten en die zijn tevreden."

Alternatieven
Hij vertelt dat het champignonseizoen meestal tot april/mei vrij goed loopt. "Vorig jaar was het niet zo'n goed seizoen omdat het de hele winter zeer zacht was. We hadden weinig kou en er werd minder geconsumeerd. Door de vroege lente waren prijzen van veel producten ineengestort. Mensen hadden daardoor alternatieven voor champignons. Dat is altijd een opvallende trend geweest: als andere groenten té goedkoop worden, kiezen consumenten vaak iets anders dan champignons. Bij kou blijft men langer aan champignons hangen en dat hebben we vorig jaar gemist. Ook van Rusland hadden we indirect last, maar dat wordt tegenwoordig vaak als excuus gebruikt. Kleinhandelaren zoals wij ondervinden het minder snel. We werken met marktkramers en kleine winkeliers."



Export naar Beiroet en Japan

Het bedrijf levert biedt een volledig aanbod champignons. Deze worden verkocht op de groothandelsmarkt in Antwerpen. In samenwerking met een exporteur levert Siberg al jaren champignons aan Beiroet. "Daar gaat al zo'n tien jaar product van ons naar toe en dat loopt goed. We ondervinden daar weinig concurrentie. Het leuke van deze markt is dat de kwaliteit zeer belangrijk is en prijs niet op de eerste plaats komt. Momenteel zijn we ook bezig met onderhandelingen voor export naar Japan. Er was vraag en de kans is groot dat we binnenkort mogen verzenden. Het uitdagende aan dat soort landen is dat ze heel andere normen en eisen hebben. De lat ligt heel hoog. De producten en verpakkingen moeten perfect zijn. Ze vragen in Japan zelfs om een stralingsrapport. Al met al kost het meer tijd, maar het is zeker haalbaar."

Voor meer informatie:
Piet Siberg
Siberg Champignons
Bergstraat 20
3272 Testelt - België
0032-475476981
siberg.testelt@gmail.com