Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"geen dramatische prijsdalingen"

Geen crisiskartel paprika en tomaat

Er komt geen versoepeling van de kartelregels voor paprika en tomaat. Volgens de Europese Commissie is er geen sprake van ernstige marktverstoring door de Russische boycot.

Het verzoek tot versoepeling van de kartelregels werd vorig jaar ingediend bij de Europese Commissie. Het gaat om aanbodregulering en afzetbevordering van tomaten en paprika. In september heeft Nederland hiertoe een aantal casussen overhandigd aan de Europese Commissie. Nu is duidelijk dat de regels niet versoepeld worden. Er moet sprake zijn van ernstige marktverstoring om de regels te versoepelen. Daar wordt volgens de Europese Commissie niet aan voldaan omdat er geen sprake is van 'dramatische prijsdalingen'.

Staatssecretaris Dijksma reageert teleurgesteld in een brief aan de Tweede Kamer -"Hoewel het wel iets meer duidelijkheid geeft." Nederland heeft in september een aantal casussen ingediend. Die casussen dienden volgens Dijksma ook als voorbeelden op basis waarvan ook voor andere producten maatregelen opgesteld konden worden. De casussen waren door Nederland voorgesteld als crisispreventie, maar de EC heeft ze geïnterpreteerd als crisisbeheer. "Doordat de Europese Commissie geen inhoudelijke beoordeling van de casussen heeft uitgevoerd, is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of dit soort afspraken voldoet aan de voorwaarde voor vrijstelling dat zij de goede werking van de interne markt niet zullen verstoren", aldus Dijksma in de brief. Ze heeft de Europese Commissie verzocht het standpunt te heroverwegen en duidelijkheid te geven over de omstandigheden waarin de toepassing wel aan de orde is.




Publicatiedatum: