Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

REO Veiling verkoopt eerste van miljoenen komkommers

De REO Veiling heeft haar eerste primeurverkoop in het nieuwe jaar achter de rug. Komkommer beet traditioneel de spits af. De nationale primeurverkoop bevestigt dat de REO Veiling een hoofdrol speelt als het gaat om de afzet van Belgische komkommers. De REO Veiling vermarktte vorig jaar ruim 30,7 miljoen stuks komkommer. REO producent Nico Perneel leverde vandaag 1 kistje af of 14 Belgische primeurkomkommers met de +300 Flandria kwaliteit.



Het heeft nog maar nauwelijks gewinterd in Vlaanderen en toch hangt de lente reeds in de lucht op de REO Veiling te Roeselare. Want vandaag, vrijdag 16 januari, had de nationale primeurverkoop van komkommer plaats en dat is traditioneel het vaste ijkpunt voor de start van de voorjaarsteelt in ons land. De eerste Belgische komkommers van het nieuwe teeltseizoen werden op de REO Veiling afgeleverd door producent Nico Perneel uit Oostnieuwkerke (West-Vlaanderen). Zijn dynamisch familiebedrijf is jaarlijks één van de eersten met Belgische komkommers.

"We telen uitsluitend komkommers onder glas op 6 hectare", legt Nico Perneel uit. "We zijn vanaf begin januari tot begin november in productie op basis van 3 teeltcyclussen in verschillende afdelingen van onze twee serres van elk 3 hectare", legt Nico Perneel uit. "De primeurkomkommers werden klassiek geteeld volgens ons duurzaam standaard-teeltschema. In onze serres hangen schermdoeken, die de warmte beter binnen houden. Deze duurzame toepassing zorgt niet alleen voor minder verwarmingsonkosten, maar ook voor een verbeterd teeltklimaat in de serres, wat natuurlijk de volle smaak en de Flandria kwaliteit van de komkommers ten goede komt. Dat merk je tevens bij de aangevoerde primeurkomkommers. Ze hebben een mooie glans en frisse groene kleur."

De primeurverkoop had zes dagen later plaats in vergelijking met vorig jaar. "De primeurkomkommers werden op 12 december aangeplant", gaat Nico Perneel verder. "We beginnen er altijd in deze periode van het jaar aan. Dat past gewoon in onze bedrijfsvoering. Door omstandigheden werden de primeurkomkommers deze keer iets later aangeplant dan het jaar voordien. Komkommers zijn gediend met helder weer. Maar we hadden een opéénvolging van meerdere donkere dagen gedurende de laatste weken. Ook dat zorgde voor wat vertraging."
"In de zomer liggen normaal 17 tot 20 dagen tussen het planten en het oogsten van komkommers. In de winter is dat meestal een maand plus enkele dagen. Van eenzelfde plant kunnen we bijna dagelijks komkommers plukken, en dat 2 tot 3 maanden lang. Daarna wordt ze vervangen door een nieuw plantje. Dat herhaalt zich 3 à 4 keer per jaar. Op die manier telen we jaarlijks een komkommer voor elke Belg."

Nico Perneel leverde 1 kistje met 14 Belgische primeurkomkommers op de REO Veiling af. Groothandel Claessens te Brugge-Antwerpen kocht de primeurkomkommers met de +300 Flandria kwaliteit en klokte daarbij af op een veilingprijs van € 7 per komkommer. Zaakvoerder Guy Claessens: "We haalden vorige maand ook al een gedeelte van de eerste Poperingse hopscheuten binnen die toen op de REO Veiling werden aangeboden. Als horeca-leverancier gespecialiseerd in de toelevering van de betere restaurants in vooral Vlaanderen en Brussel kiezen we inderdaad resoluut voor kwaliteit en lokaal product. Het gekochte kistje van vandaag is het eerste van de 35.000 komkommerkistjes die onze zaak gemiddeld per jaar verhandelt. De Belgische primeurkomkommers komen op tafel in restaurant Het Pomphuis in Antwerpen."

De verdere groei van de teelt van komkommers in West-Vlaanderen maakt deze regio toonaangevend in de afzet van dit product op de Belgische en Europese versmarkt. Op de REO Veiling werden vorig jaar ruim 30,7 miljoen komkommers vermarkt. Dat is meer dan een verdubbeling in zes jaar. Met een aanvoercijfer van 11.529.649 stuks dook komkommer in 2008 de top 10 binnen van de belangrijkste producten in de totale jaaromzet van de REO Veiling. In 2014 stond komkommer op de 8ste plaats met 30.773.708 aangevoerde stuks. De aanvoer is het hoogst vanaf mei tot en met september.

Meer informatie:
REO VEILING
Commerciële afdeling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B – 8800 Roeselare
T +32(0)51 23 12 11
F +32(0)51 23 12 89
info@reo.be
www.reo.be

Publicatiedatum: