Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leo Kleijwegt:

"Nog geen spruitenschaarste geweest"

Tholen - De sneeuwval op Derde Kerstdag heeft voor spruitentelers in met name het zuidwesten van het land gezorgd voor de nodige oogstproblemen. "Een groot gedeelte van de rassen is omgezakt. De oogstcapaciteit is met zo'n 40% afgenomen", verwacht teler Leo Kleijwegt. "Deze spruiten zijn kwalitatief nog prima. Alleen als we vorst krijgen, hebben we een probleem."

Hij omschrijft het huidige spruitenseizoen als erg matig. "Het is niet koud geweest. De spruiten zijn voldoende gegroeid en er is nooit schaarste geweest. We zijn als spruitentelers ook niet de makkelijkste. We willen koud weer, maar krijgen nooit elfstedenkoorts. De prijzen liggen op een niveau rond de 30 cent en daaronder. Dat is voor de wintermaanden een abnormaal lage prijs. Daarbij is het ook kwalitatief niet meegevallen met trips en koolvlieg. Al met al is het niet om over naar huis te schrijven."

Leo ligt met het oogsten zelf aardig op schema. "Het merendeel is van het land. Er zal niet veel meer weg zijn dan voorgaande seizoenen." Traditioneel loopt het Hollandse spruitenseizoen eind februari af. De teler probeert nog even de moed erin te houden. "Maar het wordt onderhand moeilijk om de kosten, die je tot september moet maken, gefinancierd te krijgen."