Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export glasgroenten met 10% gestegen

In de eerste negen maanden van 2014 is de export van verse groente toegenomen met bijna 10%. Tot en met september bedraagt het exportvolume 1,6 miljard kilo. Vorig jaar was dit nog 1,4 miljard kilo. Dit blijkt uit cijfers van het Kwaliteits Controle Bureau (KCB), gepubliceerd op Agrimatie.nl. De cijfers geven een beeld van de geëxporteerde verse groenten (exclusief uien) en verwerkte producten van Nederlandse bodem voor zover deze zijn opgegeven bij deze instantie. Met name het gunstige weer, dat de productie liet toenemen, zorgde voor deze toename van de export.

Tomaat
Bij tomaat bedroeg de groei ruim 6%. Veruit de belangrijkste exportbestemming is Duitsland. Van de 662 miljoen kilo die van januari tot en met september 2014 werd geëxporteerd ging 43% naar onze oosterburen. De groei bedroeg ten opzichte van 2013 ruim 6%. Naar het Verenigd Koninkrijk was de exportgroei bovengemiddeld met 9%. Mede door gunstigere koersverhoudingen voor de Engelsen werd dit resultaat behaald. De exportgroei van tomaten naar Italië lag net iets onder de gemiddelde exportgroei. Omdat in de eerste maanden van het jaar extreem veel zaken gedaan werd met Rusland, werd Italië bijna ingehaald als derde exportbestemming. De export van tomaten naar Rusland steeg met 54%. Door de boycot die begin augustus van kracht werd zal deze groei uiteraard nog wat afnemen in de rest van het jaar. Ook naar Polen en Spanje is het exportvolume van tomaten bovengemiddeld toegenomen. De export naar Frankrijk verloopt moeizaam. Daar ondervinden de Nederlandse tomaten concurrentie van de import van Marokkaanse tomaten, die ook dit jaar weer meer producten naar Frankrijk exporteerden.

Paprika
Voor paprika is de exportgroei ruim 12%. Naar Duitsland, dat ook bij dit product de belangrijkste exportmarkt is, nam de export 11% toe. Naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg de groei 13%. Een veel sterkere groei is er naar Tsjechië en Polen. Hier nam de export met respectievelijk ruim 50% en ongeveer 25% toe. Naar Italië en Spanje werden minder paprika's geëxporteerd.

Komkommer
Voor komkommer is met name de Duitse en Engelse markt van belang. Tot en met september werd op beide markten een groei genoteerd. Naar Duitsland bedroeg de groei 5% en naar het Verenigd Koninkrijk 26%. Naar de relatief kleinere exportbestemmingen zoals Frankrijk, Tsjechië en Rusland nam de export sterk toe. Naar Spanje en Italië verliep de export een stuk lastiger met een sterke daling van het geëxporteerde volume tot gevolg.

Aubergine
Ook voor aubergine nam het belang van de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verder toe. Gezamenlijk zijn beide landen goed voor 62% van de exportbestemmingen van dit product, een groei van 1,5% ten opzichte van 2012. Zowel de export naar Duitsland als die naar het Verenigd Koninkrijk nam toe. Naar Engeland was er een sterkere groei zichtbaar. Naar Denemarken, Rusland en Polen nam het exportvolume ook toe, terwijl Frankrijk, Italië en Tsjechië minder Nederlands product afnamen.




a) Glas- en vollegrondsgroente exclusief uien
Bron: Groente en Fruit Huis /KCB, bewerking LEI

Cijfers van de export van Nederland inclusief re-export kunnen worden opgevraagd via de website van eurostat.
Publicatiedatum: