Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rudi Coosemans, Coosemans Belgium:

"Witloofvolumes naar Amerika gestagneerd door productie Californië"

Tholen - In de afgelopen weken is de vraag in het witloof aangetrokken en de markt is redelijk te noemen. De prijzen zijn de laatste weken op een vrij goed niveau geweest, maar ondertussen weer wat gedaald. "Het is moeilijk te voorspellen wat er nu gaat gebeuren", vindt Rudi Coosemans van Coosemans Belgium. "Naar de feestdagen toe is er een goede vraag, maar er is ook veel productie. Dus het hangt ervan af of dat in evenwicht zal blijven."
 
Betere markt
Hij geeft aan dat het normaal is voor de tijd van het jaar dat de markt beter verloopt. "Zo half november begon het. Er kwamen meer acties in supermarkten en witloof blijft natuurlijk een wintergroente." Hij geeft aan dat de laatste jaren ook steeds meer merkbaar is dat er een overgang is van 'oude' naar 'nieuwe' pennen. Je hebt zomer- en winterwitloof en rond oktober/november is die seizoenswisseling. In die periode is er een verstoorde aanvoer en is het moeilijker om aan goede kwaliteit te komen. Dus wordt het witloof duurder."



Stagnatie in export
Coosemans exporteert naar diverse werelddelen waaronder Amerika, Canada en Azië. "We exporteren al 30 jaar en de export is vrij constant geworden in volumes en in prijzen. We hebben veel minder last van schommelingen, zoals in het binnenland. Er gaan mooie volumes naar Amerika, maar het is wel gestagneerd. Toch is dat niet negatief want de laatste jaren zitten we in een moeilijkere marktomgeving. Er is meer concurrentie, dus het is een hele prestatie als je de volumes kunt vasthouden." Hij ziet met name een enorme uitbreiding van de witloofproductie in de staat Californië. "Er zit daar een grote producent en die is uitgebreid. Zeker in Californië zelf hebben grote stores voorkeur voor eigen productie. Op de westkust heeft deze witloofproducent van het noorden tot het zuiden een stevige greep op de markt. Bij de oostkust is het minder, want het kost voor hen ook meer om daarnaartoe te vervoeren."

Natuurproduct
Ook de export naar Azië stagneert. "De volumes die daar naartoe gaan, zijn stabiel. Qua verpakkingen is deze markt hetzelfde als Amerika. Een uitzondering is Japan. Daar zijn de normen strenger dan in de VS. Daardoor kun je wel een iets betere prijs vangen. De vraag in Azië kan ook verschillen. In Japan werken ze bijvoorbeeld met een aantal stuks per kist. Als je 30 stuks in een kist van 4,5 kilo moet passen, is dat een hele klus. Misschien denken ze dat we witloof in een fabriek maken, maar het blijft natuurlijk een natuurproduct."

Voor meer informatie:
Rudi Coosemans
Coosemans Belgium
Bogaertstraat 12
1910 - Kampenhout - België
+32 -(0)16 65 79 16
www.coosemans.com