Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bladgewassen op water in moderne foliekassen Sao Paulo

Zuid-Amerika geldt als een veelbelovend continent voor Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers. De jaarlijkse reis van adviesbureau Horti-Consult kende Sao-Paulo en Buenos Aires als bestemming. Gilbert Heijens doet verslag van de tuinbouwsector in het land. Vandaag vertelt hij over de tuinbouwsector in Sao Paulo.



Sao Paulo
Op het platteland buiten de stad Sao Paulo wordt veel soja, suikerriet en koffie verbouwd. De tuinders in dit gebied zijn meest Japanners van de tweede generatie. Hun ouders zijn in 1950 naar Brazilië getrokken en hebben een opstart gemaakt naar de tuinbouw. De huidige generatie zijn gedreven ondernemers. In moderne boogkassen van folie worden bladgewassen op watercultuur geteeld.

Tijdens het bezoek heeft Horti-Consult het bedrijf van de Japanners Eduardo Miyayacixi en Jorge Morikawa bezocht. Het bedrijf ligt in Hollando. Het is in 2002 gestart met het telen van sla op water. Het bedrijf is inmiddels 2,5 ha groot. Het bedrijf weet zich in de markt te onderscheiden door hun producten te voor zien van een eigen label. Dit staat voor kwaliteit en continuïteit.

Het is voor arbeiders binnen in Zuid Amerika mogelijk zich zonder visum te gaan werken. Op dit moment is het moeilijk om aan personeel voor de tuinbouw te komen. De arbeiders zijn meest Bolivianen.

Op het bedrijf van de Japanners wordt veel Salanavo, Batavia (botersla), grove Italiaanse Rucola en kruiden zoals Koriander geteeld. Alles wordt in tray gezaaid welke gevuld zijn van een mengel van coccus en perliet. De trays worden met 1,2 EC nat gemaakt. Na kieming wordt met 1,0 EC de tray vochtig gehouden. Bij voldoende beworteling van de tray plug worden de planten uitgezet PVC pijpen voorzien van gaten met elk een afstand van 15 – 20 cm waardoor het mogelijk is 64 planten /m2 te zetten. Is het veld gesloten dan worden de planten opgerooid en overgezet op het zelfde NVT systeem maar dan op 25 planten /m2.



De teelt vraagt veel discipline en controle. Voor een goed doorstroming liggen de gootjes op een afschot van 15%. De watergift is afhankelijk van plantgrootte en natheid van de plug. Zeer belangrijk is de kwaliteit van het gietwater, de temperatuur en zuurstofgehalte. Er wordt wel een basis voeding mee gegeven van Kalksalpeter, kalisalpeter, monokalifosfaat en sporen elementen. Monster nemen van het voedingswater wordt niet gedaan. Er zijn geen onderzoek bureaus waar dit mogelijk is. Het water wordt wel hergebruik maar naar bepaalde periode ververst.

De kassen zijn aan de buitenzijde open. Ze zijn wel voor zien van een wind scherm en dus is de kans groot dat rups, witte vlieg, mineervlieg vrij kans hebben om in het gewas te komen, daarnaast was ook bremia, echte meeldauw, rand en Rhisoctonia ofwel zwartrot aanwezig. Alles wordt echter biologisch geteeld. Er kan wel botrytis optreden daar waar de krop te veel drukt op de pvc pijp. De onderste bladeren worden dan van de krop weg genomen. Voor de volgende teelt worden de drain pijpen afgeborsteld.

Een open kas is erg gevoelig voor weersovergangen. De luchtvochtigheid kan erg variëren van 70% naar 30% tevens kan de buiten temperatuur door de kracht van de zon sterk oplopen. In sommige partijen zagen we bij sla rassen waarvan de krop te snel ging sluiten een vorm van bladrandjes. Op schokeffecten enigszins op te vangen waren de kassen voorzien van een vernevelingsinstallatie.

Markt als afzet.
De volgroeide kroppen hebben een gewicht van 350 gram. De kosten van de plant zijn dan 40 real (munteenheid in Brazilië, wat overeenkomt met 12 eurocent . De kroppen worden verkocht voor 80 real wat overeenkomt met 24 eurocent. Dat is geen slecht rendement. Belangrijkste afzet is de "open " markt. De directe consument is de man/vrouw in de stad. Dit betekent dat wat geteeld wordt ook verkocht moet worden. Daarvoor gaan ze 3 tot 4 maal per week naar de stad.

Werkweken van 7 dagen zijn maar heel gewoon. De Japanner, Jorge Morikawa deze hebben we ontmoet op een grote open markt had een heel bijzondere kraam. Bij de kraam hingen de vlaggen van Rijk Zwaan. Rijk Zwaan is een belangrijke speler in bladgewassenrassen die veel op de bedrijven wordt geteeld. De kraam viel op doordat hij al zijn producten zoals sla en kruiden uit te stallen in plastic doosjes alle voorzien van label en zijn eigen merk Saladas Finas. Alle producten vers uit de koel box op een roestvrijstalen tafel. Strak en modern van opzet.

De "open" markt was een groot aanbod van alle mogelijk groenten, fruit, zuivel, vlees, vis en bloemen en planten. Veel mensen stonden in een rij te wachten op een winkelwagentje om op de markt hun week in kopen te doen. Veel mensen geven een voorkeur aan de markt omdat de kwaliteit van de producten veel beter is dan in de grote supermarkten.

Woensdag meer over het tuinbouwgebied Holambra.


Voor meer informatie:
Gilbert Heijens
Horti-Consult International
info@horti-consult.nl
www.horti-consult.nl




Publicatiedatum: