Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacob Broersen, MTS Broersen

Aanvoer Spaanse spinazie weer op gang gekomen

Tholen - De eerste aanvoer van Spaanse spinazie kwam dit jaar redelijk vroeg, maar na een weeromslag viel de productie twee weken geleden even stil. Nu komt er van de Spaanse velden van Mts. Broersen weer voldoende productie om de verpakkings-machines in Lutjebroek stevig draaiende te houden.
 
Het gat in de spinaziemarkt is weer gedicht. Twee weken geleden was er eigenlijk iets te weinig product op de markt, vertelt Jacob Broersen van Mts. Broersen. Het bedrijf levert van Nederlandse en Spaanse velden jaarrond spinazie. Door de weersomstandigheden eindigde het Nederlandse seizoen vroeg en kwam ook Spanje tijdig op gang. "Maar een dag of tien geleden sloeg het weer om en kwamen we eigenlijk op het normale schema. Als de eerste productie dan al weg is, krijg je een iets te lage aanvoer", vertelt Broersen. "Momenteel is er weer beschikbaar. Niet veel, maar redelijk wat. Kwalitatief is het mooi, goed spul."
 

De spinazie-consumptie is de laatste jaren in ontwikkeling. Werd het product voorheen gekookt, tegenwoordig gaat het product ook in salades en in smoothies.
 
Ook de prijzen deze week toonden dat er vraag naar spinazie is. Een welkome afwisseling na een zomer met slechte prijzen? "Deze zomer ging het met vlagen. Als het overal goed ging, was de prijs niets. Pas bij problemen als wateroverlast of hagel werd het een dag of veertien weer wat beter", vertelt Broersen. Hij schat dat 70-80% van de spinazie onder contract geteeld wordt. "Als dat netjes uitgeleverd wordt, is er voldoende en dan heeft zonder contract telen eigenlijk niet veel zin. Zonder afzet maak je geen prijs. Maar als het ergens verhagelt, dan is er direct krapte op de markt." De vrije teelt is probleemoplossend, bevestigt Broersen en een ideale situatie is dat niet. "Maar wel een situatie waar we met de meeste teelten naar toe gaan."


Jacob Broersen tussen de Nederlandse productie, voor de website www.detelers.nl. De Spaanse spinazie komt aan met koeltransport en wordt bij MTS. Broersen in Noord-Holland verpakt. De meeste spinazie gaat in verpakkingen van 450 gram. "Voor export is het soms wat kleiner, en gaat het naar 300 of 350 gram. De standaard is de 450 gram, de tweepersoonsverpakking."
 
Vorig jaar is het Spaanse areaal met zo'n 10% uitgebreid. "Toen groeide alles heel makkelijk en was het aanbod eigenlijk veel te groot. Er werd veel voor beneden de kostprijs geleverd." Hoe het areaal zich dit jaar heeft ontwikkeld, is nog niet helemaal duidelijk, maar van de eigen velden verwacht Broersen de komende weken een regelmatige aanvoer. Dat gaat dan wel iets ten koste van de prijs. "Maar als verpakker ben je tevreden met een constant aanbod. Als we tekort hebben, moeten we bijkopen en dat kost bijna altijd geld." Bovendien zijn de weersverwachtingen goed en staan de Spaanse percelen er goed bij – genoeg reden om tevreden te zijn over het komende seizoen.

Voor meer informatie:
Maatschap Broersen
De Gouw 53A
1614 MB Lutjebroek
06-51409769