Keniaanse telers, die op zoek zijn naar een hoger rendement, verbouwen tomaten en paprika. Dit komt door de snelle rijping van de groenten (drie maanden). De jongere boeren hebben geen geduld om zeven maanden te wachten tot de oogsttijd, zoals bij maïs het geval is. Terwijl sommigen hun gewassen laten groeien in het open veld, kiest de meerderheid voor het gebruik van kassen. De gewassen van tomaten en paprika zijn namelijk geschikt voor kleine oppervlakten en in de stedelijke omgeving is er een markt voor de producten. Hierdoor zijn de gewassen heel populair in Kenia.
In de hoofdstad van Kenia, Nairobi, leveren tientallen vrachtwagens elke dag tonnen tomaten en paprika's aan groentemarkten. De prijs voor een paprika is gemiddeld 0,07 dollar voor de groothandel en 0,11 dollar voor de detailhandel. Ook de tomaat is het gehele seizoen te verbouwen en heeft daardoor een enorm rendement in Nairobi. Op dit moment kost een tros van drie tomaten tussen de 0,17 en 0,28 dollar.
"Paprika en tomaten zijn het nieuwe goud voor de Keniaanse landbouw," stelt de ambtenaar Bernard Moina van de West-Keniaanse Landbouwvoorlichtingsdienst. "We moedigen telers aan om deze gewassen te verbouwen." Moina merkt op dat de twee gewassen gemakkelijker zijn te kweken, verzorgen en oogsten. Maar het is niet allemaal rooskleurig. Zo zijn tomaten gevoelig voor ziekten.
Tomaten zijn, volgens het ministerie van landbouw, de derde belangrijkste groente in het land (in termen van tonnage-productie). Vorig jaar bedroeg de totale productie van Kenia 494,036.5 ton met een waarde van 158 miljoen dollar. De rassen die worden geteeld in Kenia zijn onder andere Hot Set, super Marmande en Ponderosa.