Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kunnen we supergezonde tomaten kweken?

Telers en veredelaars hebben zijn al generaties lang tomaten aan het kruisen om erachter te komen hoe tomaten sneller groeien, groter worden, langer vers blijven, beter tegen verzending kunnen, minder ruimte nodig hebben en beter smaken. Maar wat zou er gebeuren als er wordt geprobeerd om gezondere tomaten te telen?

Een groep onderzoekers van het Izmir Institute of Technology in Turkije is met een nieuw doel beginnen kruisen: de concentratie van gezonde vitaminen en antioxidanten verhogen. Om dezelfde reden teelde Oregon State University in 2012 de paarse tomaat. Tomaten zijn niet alleen rijk aan smaak, maar bevatten ook supergezonde bestanddelen zoals vitamine C en lycopeen, een krachtige antioxidant. Normaal gesproken wordt geprobeerd om gecultiveerde tomaten (''supermarkttomaten'') te telen, waarbij rekening wordt gehouden met vorm, grootte, kleur en hardheid. Hier proberen de onderzoekers juist het aantal goede stoffen te verhogen.

Wilde tomaten hebben doorgaans een veel hogere concentratie vitaminen en antioxidanten dan gekweekte tomaten. Het onderzoeksteam heeft drie wilde tomatenrassen uit Peru gekruist met gecultiveerde tomaten. De daaruit voortgekomen tomaten bleken veel hogere concentraties gezonde stoffen te bezitten dan gecultiveerde tomaten.

De onderzoekers hopen dat dit zal leiden tot een nieuw soort tomatenteelt, die niet alleen streeft naar gemakkelijke levering en verkoop, maar ook nog beter is voor de gezondheid. De studie verschijnt in het tijdschrift van de American Society for Horticultural Science. 

Bron: modernfarmer.com

Publicatiedatum: