Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Argentinië: export witte knoflook -40%

De knoflookoogst in de provincie San Juan, waar het grootste deel van de Argentijnse productie wordt geteeld, zal over een maand van start gaan. "We hebben perioden van intense droogte gehad, waarin beperkingen voor irrigatiewater golden. Dit is slechts een van de factoren voor de langzame verwoesting van de sector in de afgelopen jaren, die heeft geleid tot een grote vermindering van het areaal," zegt Javier Garcia, voorzitter van de Association of Producers, Packers and Exporters of Garlic and Related. 

De knoflookteelt in Argentinië maakt zware tijden door. Droogte, inflatie en concurrentie hebben ervoor gezorgd dat het areaal dramatisch is gedaald. In 2006 had San Juan een areaal van ruim 3.000 hectare, iets wat nu bijna niet meer voor te stellen is. "Vorig jaar hadden we 1.000 ha knoflook. Dit jaar durf ik niet eens te zeggen of we de 600 ha halen." 

Ondanks de verwachte 40% daling in exportvolumes blijven lokale telers hopen dat het seizoen nog enigszins gered kan worden. "Er is veel interesse vanuit de VS, waar de import van Chinese knoflook verboden is. We hopen dat de export naar de VS zal toenemen en de prijzen iets zullen stijgen."

Het is hoe dan ook duidelijk dat de knoflookteelt in Argentinië krimpt en het is onwaarschijnlijk dat er op de korte of middellange termijn verandering in deze situatie komt. "Veel spelers in de sector willen een 'mega devaluatie'. Hier zouden de telers zeker van profiteren, maar het zou een negatieve invloed hebben voor de Argentijnse bevolking. Er zijn veel andere manieren om onze concurrentiepositie te verbeteren zonder dat de koopkracht van onze landgenoten wordt beïnvloed. Zo zou de overheid retentiemaatregelen op de export van knoflook kunnen opheffen.
Publicatiedatum: