Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Voorzitter Uli Schnier: "90-95% champignonsector gecertificeerd"

Fair Produce zoekt verbreding naar andere sectoren

Tholen - De Stichting Fair Produce Nederland startte in 2011 met het toekennen van het ketenkeurmerk Fair Produce Nederland voor productie en handelsbedrijven in de champignonsector met een gegarandeerd sociaal personeelsbeleid. Werd er in de beginjaren flink aan de weg getimmerd, de laatste tijd lijkt het een stuk rustiger rond het keurmerk. Volgens voorzitter Uli Schnier is dat alleen maar positief. "Je wilt niet dat er veel reuring is over iets wat je eigenlijk als vanzelfsprekend wil ervaren. Aan de weg timmeren moet je op het moment als er onduidelijkheid is en weinig deelnemers zijn."


Uli Schnier

Inmiddels is 90 tot 95% van de productie- en handelsbedrijven in de champignonsector Fair Produce-gecertificeerd. "We hebben met Fair Produce bereikt dat er zowel bij producenten als handel de consensus is ontstaan dat je mensen eerlijk moet belonen, ook omdat het uiteindelijk naar jezelf terugslaat als je dit niet doet. Ook deze sector heeft een enorme margedruk en de drang om zoveel mogelijk kosten te besparen is hoog. Dan wordt ook naar de loonkosten gekeken. Intussen is de consensus wel sterk dat je er niet mee komt als je mensen niet eerlijk beloont."

"Er vinden regelmatig audits plaats bij de gecertificeerde bedrijven. Er zal gerust iemand ergens wel eens over de schreef gaan, maar lang niet meer op die schaal die er ooit geweest is", vertelt Uli. Doelstelling is ook om de laatste 5-10% nog over te halen. We zijn met deze mensen in gesprek. Deze handel- en productiebedrijven hebben er verschillende redenen voor, maar in de kern zitten zijn heel dicht tegen ons gedachtegoed aan en op een gegeven moment zullen we de laatste rest ook wel aan boord, hopen we."



Met het komend seizoen voor de boeg, zoekt Fair Produce vooral de verbreding naar andere sectoren. "We voeren oriƫnterende gesprekken en zijn die nu aan het finetunen om er komend seizoen, links- of rechtsom, mee aan de slag te gaan. Je moet dan denken aan de arbeidsintensieve producten, zoals de open teelten, maar we voeren ook gesprekken in de glastuinbouw."