Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ctgb verleent 15 toelatingen en 3 uitbreidingen

In de septembervergadering van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn in totaal vijftien toelatingen en drie uitbreiding afgegeven. Voor de glastuinbouw en zomerbloemensector zijn de volgende besluiten van belang:

Nieuwe toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Berelex 40 SG op basis van de werkzame stof gibberilinezuur

Het middel wordt toegelaten als groeiregulator in de teelt van chrysanten. Het betreft een middel voor professioneel gebruik.

Axcela op basis van de werkzame stof metaldehyde

Het middel wordt toegelaten als slakkenbestrijdingsmiddel in de bedekte teelt van bladgroenten, de bedekte teelt van bloemkool en de bedekte teelt van Chinese kool. Het betreft een middel voor professioneel gebruik.

Serenade SC op basis van de werkzame stof Bacillus subtilis stam QST 713

Het middel is na het afronden van de zienswijzeprocedure toegelaten als fungicide in de teelt van aardbei (bedekte teelt), wortelen (in de bestrijding van loofverbruining) en als kleine toepassing in aardbei (onbedekte teelt), druif (onbedekte teelt) en sla. Het betreft een middel voor professioneel


Etiketuitbreidingen van gewasbeschermingsmiddelen

Signum op basis van de werkzame stof pyraclostrobin

De uitbreiding betreft het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel in de teelt van aromatische wortelgewassen en medicinale wortelgewassen en de onbedekte teelt van spinazie, pastinaak, schorseneer, mierikswortel, knoflook en bosui. Het betreft een middel voor professioneel gebruik.


Serenade toegelaten voor bedekte teelt van sla

In de afgelopen Ctgb-vergadering is het besluit genomen om Serenade toe te laten in de teelt van:

- Aardbei (bedekte en onbedekte teelt) ter bestrijding van Botrytis;
- Wortelen ter bestrijding van loofverbruining ofwel Alternaria
- Druif (onbedekte teelt) ter de bestrijding van Botrytis;
- Sla (bedekte en onbedekte teelt) ter bestrijding van Botrytis en Sclerotinia.

Hiermee heeft Bayer CropScience zijn eerste toelating in Nederland van een biologisch middel (ook wel biological genoemd) ter bestrijding van schimmels.

Serenade is een preventief werkend middel op basis van de bacterie Bacillus subtilus stam QST 713. Serenade heeft een breed werkingsspectrum tegen onder andere Botrytis, Alternaria, meeldauw, Sclerotinia en bodemschimmels, zoals Pythium en Rhizoctonia. Naast de fungicidewerking heeft Serenade ook een bactericidewerking.

Met de toelating van Serenade worden de mogelijkheden om op een geïntegreerde wijze schimmels te bestrijden vergroot. Bayer CropScience werkt hard aan het ontwikkelen van geïntegreerde oplossingen voor ziekten en plagen. Toegepast in een totaal schema met andere fungiciden levert Serenade een bijdrage aan een vermindering van residuen bij de oogst, vermindering van chemietoepassingen tijdens de teelt en resistentiemanagement.

Serenade wordt in 2015 op de markt geïntroduceerd. In de komende jaren wordt nog veel werk verricht om het etiket uit te breiden met diverse teelten en toepassingen. Op 17 december 2014 wordt Serenade in de middag aan de GBM handel en voorlichting gepresenteerd. Serenade is een product dat oorspronkelijk uit de keuken van het Amerikaanse bedrijf Agraquest komt, een bedrijf dat najaar 2012 door Bayer CropScience is overgenomen.


Bron: LTO Glaskracht Nederland, door Jeannette Vriend

Publicatiedatum: