Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek Klimrek bij Jack Alblas

"Verlengde opkweek is nodig om rendabel te telen"

Er is een aanzienlijke energiebesparing te behalen door een verlengde opkweek toe te passen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Klimrek. Vooral paprika bleek interessant vanwege de langere tijd dat het gewas nodig heeft voor gewasopbouw.

Nadat de planten van de plantenkweker komen, worden deze eerst een periode dubbeldik gezet in de helft van de kas. Pas na 10 weken worden de planten op eindafstand gezet. Gedurende deze opkweek periode is de energiebesparing 50%.



foto proef Jack Alblas

Paprikateler Jack Alblas uit Honselersdijk heeft in een proef de opkweek gedurende 13 weken dubbeldik geteeld zonder dat er later negatieve effecten op de productie geconstateerd werden. Bij 10 weken opkweek is met de huidige gasprijzen is de besparing al 2.00 euro per m2.

Beter klimaat in de start
In de wintermaanden is bij de start van de teelt het klimaat vaak schraal wat een voorspoedige groei belemmert. Door de dubbeldikke opkweek is er sneller een beter microklimaat. Ook kan het scherm eerder open voor extra licht met beperkte energiekosten.

Rendabel belichten
Om hartje winter paprika's te kunnen laten zetten, is aanvullend belichten nodig. Belichten is sneller rond te rekenen op een kleinere oppervlakte en met lagere kosten. Bij belichting vindt verder 100% zetting plaats wat een uniform en stuurbaar gewas geeft.

Stijgende energieprijzen
Een ondernemer denkt in bedreigingen en kansen. Een forse stijging van de energieprijzen bijvoorbeeld wordt op termijn onvermijdelijk geacht. Een slimme kweker / ondernemer kan door 'Verlengde opkweek' bij een gasprijs van 60 eurocent een besparing van 5 euro per m2 realiseren ten opzichte van andere bedrijven.



In nieuwbouw en in bestaande kassen
Bij nieuwbouw is de investering volgens het onderzoek in 3 jaar terugverdiend. Voor bestaande kassen, mits deze hoog genoeg zijn, is de terugverdientijd 4 tot 5 jaar.

"Welke proeftuin of gewas werkgroep neemt het initiatief voor een praktijkproef?", vraagt Sjaak van Dijk zich af.

Klik hier voor meer informatie.


Voor meer informatie:
Klimrek Producten
Sjaak van Dijk
06-11248315
j.vandijk@klimrek.com
www.klimrek.com

Publicatiedatum: