Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Salvi (Fruitimprese)

Overzeese landen sterk aanwezig op Worldfood Moskou

"De afwezigheid van traditionele afzetlanden op Moskou's WorldFood is ingrijpend. Het lijkt erop dat ondernemers uit Zuid-Amerika, Turkije, China, Egypte en andere Noord-Afrikaanse landen sterk in opkomst zijn", zegt Marco Salvi (op de foto), voorzitter van Fruitimprese.

Salvi was in Moskou om de situatie bij Worldfood te beoordelen en om de traditionele bijeenkomst van vertegenwoordigers van Freshfel Europe bij te wonen, een bijeenkomst die elk jaar wordt georganiseerd om de situatie van de gemeenschappelijke uitvoer naar Rusland te analyseren. De Russische markt is in feite de belangrijkste bestemming voor de communautaire landbouwproducten. 

"Als exporteurs zijn wij erg bezorgd, aangezien er geen oplossing op korte termijn is en dus geen Europese strategie. Naast Europa zijn ook andere landen bezorgd. Argentiniƫ vindt bijvoorbeeld dat de export naar Rusland niet genoeg zal zijn om het deel van de verloren markt, als gevolg van het overaanbod in Europa, te compenseren.

"Ofwel zoeken we naar een oplossing met Rusland ofwel zijn er regels en stimuleringen nodig om de producten uit de handel te nemen. Daarom zijn wij van mening dat we nu moeten kijken naar de specifieke exportaandelen van elke lidstaat, maar zal uiteindelijk een politieke oplossing de enige haalbare optie zijn."

"Rusland zal ook te maken krijgen met een aantal problemen, want wat zullen ze doen als de binnenlandse productie niet genoeg meer is? Consumenten zullen te maken krijgen met lagere kwaliteit en hogere prijzen." 

Niet alleen de export 
Het is duidelijk dat de EU op dit moment geen politieke strategie heeft, maar naast de directe effect van het verbod is er nog een probleem. Zal Europa in staat zijn om de agressieve import van andere markten te stoppen? Er is een risico dat de Europese producten ook niet meer concurrerend zullen zijn op de binnenlandse markt.
Publicatiedatum: