Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Howard Huy:

Canadese teler legt kokos- en steenwolsubstraat op weegschaal

Ondernemer Howard Huy werkt in Leamington aan zijn volgende project. De teler is in Canada bezig met het telen van komkommers en introduceerde als een van de eersten kokossubstraat. Huy heeft drie kassen van in totaal tien hectare.

Van de grootste kas is 1,5 hectare een Venlose kas. Deze verspreidt zich geleidelijk in de omgeving. Het substraat wat in de kas moet liggen, houdt de gemoederen bezig. Kokossubstraat of toch steenwolsubstraat?


Rijk Zwaan Demo House

Het Nederlandse zaadbedrijf Rijk Zwaan heeft een testgebied in de kas van Huy. Huy zelf heeft tweehonderd verschillende rassen tomaten, dertig soort pepers, zes verschillende soorten komkommers en een paar eierenplanten. Huy heeft veel contact met Rijk Zwaan en medetelers over de ontwikkelingen in de tuinbouwwereld. Een van die ontwikkelingen is welk substraat wordt gebruikt.


Kokossubstraat

Huy gebruikt kokos als substraat: "We zijn aan het eind van de jaren 80 kokos als substraat gaan gebruiken. We hebben veel geprobeerd als substraatondergrond, zoals spons. We waren vooral op zoek naar een substraat die het water goed vasthoudt en dat hebben we gevonden met kokos."

Huy werkte vroeger met Millenniumsoil Coir samen: "Dat bedrijf hielp ons met experimenteren. We kenden slechte oogsten en een wisselend klimaat, maar onze experimenten van toen zijn nu de standaard geworden. Een alternatief voor kokos is steenwol als substraat."








Huy: "Natuurlijk weet ik dat telers van steenwolsubstraten verbeteringen hebben aangebracht aan hun substraten. Zij zeggen dat steenwolsubstraten het gewas nauwkeuriger kan controleren. Er zijn ook platen beschikbaar die het vasthouden van water minder variabel maken. Tot op zekere hoogte zijn de gewassen met steenwolsubstraat makkelijker te controleren. De steenwol is niet biologisch, dus het is meer stabiel. Maar toch, voor sommige gewassen maakt het niet uit. Met steenwolsubstraat kom je niet noodzakelijkerwijze tot betere producten."



"Kokossubstraat is gewoon beter voor het gewas. Misschien kun je kokos niet helemaal onder controle houden, maar dat is niet nodig. De voordelen van steenwolsubstraat zijn gewoon lager dan de voordelen van het kokossubstraat", aldus Huy.

Voor meer informatie:
Millenniumsoils Coir
Dave Wilding
E-mail: dave@vgrove.com
www.vgrove.com

Publicatiedatum: