Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Nederland maakt zich in Brussel sterk voor crisiskartel, opslagmogelijkheden en exportsteun

LTO Nederland zet zich tijdens de Landbouwraad van aanstaande vrijdag in voor het vormen van een crisiskartel in Europees verband. LTO voelt zich daarin gesteund door Dijksma en de Tweede Kamer. Tijdens het debat van afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de Tweede Kamer hier achter staat en staatssecretaris Dijksma zal zich er in Brussel ook voor inzetten.

,,Het vormen van een crisiskartel is belangrijk om de druk van de markt te halen", zegt voorzitter Albert Jan Maat. ,,Door het vormen van een crisiskartel wordt het mogelijk om gezamenlijk afspraken te maken om de productie van land- en tuinbouwproducten te verminderen zonder dat je te maken krijgt met mededingingsregels. Als de boycot langer duurt, is zo'n maatregel noodzakelijk."

Daarnaast zet LTO Nederland zich de komende dagen in Brussel ook in om voor alle sectoren waarvoor dat nodig is tijdelijke opslag van producten mogelijk te maken. ,,Het is mooi dat dit voor de zuivel geregeld is", zegt Maat. ,,Maar voor de vleessector kan het ook een goede, tijdelijke oplossing bieden."

LTO Nederland zegt verheugd te zijn over de toezegging dat er gelden vrij gemaakt worden voor exportpromotie, maar mist een ambitieus plan voor exportpromotie. ,, Dat er geld vrij gemaakt wordt voor exportpromotie komt precies overeen met de opvatting van LTO Nederland", laat Maat weten. ,,Om de gevolgen van de boycot structureel aan te kunnen pakken, zijn nieuwe afzetmarkten nodig en daarbij is exportpromotie van groot belang. Wel is het noodzakelijk dat Europa ook geld en menskracht vrijmaakt om sectoren te ondersteunen op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld bij het maken van de plannen voor de exportpromotie en het opheffen van administratieve en fytosanitaire belemmeringen."

Publicatiedatum: