Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Friese tomaten verwerkt tot tomatensoep in soepmarathon

In 24 uur tijd 2400 potten tomatensoep koken met overschotten van Friese tomatentelers. Deze uitdaging gaat een groep vrijwilligers komende vrijdag aan onder de naam "Grutte Fryske Sop-a-ton".

Aanleiding voor de Grutte Fryske Sop-a-ton is de recente boycot van Nederlandse groenten door Rusland, waardoor de prijzen plotseling kelderden. Met de 24-uurs soepmarathon willen de initiatiefnemers laten zien dat ons eten geen duizenden kilometers hoeft af te leggen en dat er geen voedsel vernietigd hoeft te worden omwille van de marktprijs, omdat deze mooie groenten in een handomdraai te verwerken zijn tot een prachtig, eenvoudig te conserveren product.

Eén pot soep voor elke kilometer tussen Fryslân en Moskou
De 2400 potten soep staan symbool voor de afstand van 2400 kilometer tussen Fryslân en Moskou: een pot soep voor elke kilometer. De start van de Grutte Fryske Sop-a-thon is aanstaande vrijdag om 13 uur onder aanmoediging van gedeputeerde Sietske Poepjes. De potten worden allemaal genummerd en verkocht tijdens het UITfestival in Leeuwarden aanstaande zondag.

Deze bliksemactie is een initiatief van Hilda Feenstra van Local Works en Freya Zandstra en Dorine van den Beukel van Engrienetsiis, alle drie actief op het gebied van duurzaamheid en lokale voedselproductie in samenwerking met de provincie Fryslân. De organisatie is gisteren gestart en is meteen omarmd door een aantal onmisbare partners, zoals de tomatentelers Van der Kaaij in Berlikum, Ammerlaan in Sexbierum en It Wiid in Wier, Smeding Groenten en Fruit en Nordwin College.
Belangrijkste ingrediënt: Vrijwilligers

Het belangrijkste ingrediënt dat nu nog nodig is om van de Grutte Fryske Sop-a-thon een succes te maken, is een groep enthousiaste soepkokers. Om binnen een etmaal 2400 potten soep te maken, zijn 40 vrijwilligers nodig die elk in een ploegen van 5 personen 3 uur lang soep willen maken.

Aanmeldingsformulieren en meer informatie is hier te vinden

Bron: Sopathon
Publicatiedatum: