Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oliver Grunert, Peltracom

“Omstandigheden in organisch substraat maken ontwikkeling Crazy Roots moeilijk”

Tholen - Het vestigingsklimaat voor de Agrobacterium rhizogenes, die Crazy Roots veroorzaakt, is in organisch substraat slechter dan in mineraal substraat als steenwol. Daardoor komt de ziekte niet of in mindere mate tot uiting in organisch substraat. Dat vertelde onderzoeker Oliver Grunert gisteren tijdens een bijeenkomst van substraatleverancier Peltracom.

De Growbags van Peltracom bestaan uit een mengsel van veen en kokos. Deze organische matten winnen aan populariteit en ook liggen er een aantal matten op proef en teelt bij een aantal Nederlandse en Vlaamse telers. Niet alleen de hogere opbrengst op de matten, ook de weerbaarheid van de planten tegen Crazy Roots valt op. "De chemische en fysische kenmerken van planten en substraat kennen we. Hiervoor hebben we een mindere verklaring", vertelt Stefaan Vandaele van Peltracom. Daarom besloot het bedrijf hier extra onderzoek naar te doen. Gisteren werden de eerste resultaten gepresenteerd.


Bijeenkomst van Peltracom


Ines van Marrewijk, Groen Agro Control

Steeds vaker Crazy Roots
Wat zijn Crazy Roots eigenlijk? Daarover vertelde Ines van Marrewijk van Groen Agro Control meer. Met haar zes jaar werkervaring bij Groen Agro Control heeft ze het probleem zien groeien. Inmiddels komt het naar schatting voor op minder dan 50% van de tomatenkwekerijen onder de rivieren. Daarboven loopt het zelfs op tot 60-70%. "Niet jaarlijks en het levert ook niet altijd schade op, maar er is sprake van."

Uit verschillende onderzoeken, gericht op de herkomst en de bestrijding van Crazy Roots is een duidelijker beeld van de ziekte ontstaan. Crazy Roots ontstaan door de bacterie Agrobacterium rhizogenes. Deze bacterie past het DNA van de plant aan en stuurt een signaal om extra wortel aan te maken. De bacterie overleeft dankzij de wortelexudaten en kan zich hiermee ook vermenigvuldigen. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel. Ook op de plantgroei heeft dit effect. De plant groeit vegetatiever. Bovendien krijgt de plant door de vol gegroeide mat last van zuurstofgebrek. "Als een kas volledig geïnfecteerd is, kun je er met teeltmaatregelen nog op sturen. Als een deel van de kas geïnfecteerd is, zit de schade ook in het extra werk om deze specifieke planten te bewerken."



Herbesmetting
Extra vervelend aan de bacterie is dat deze kan overleven in water en grond. Daardoor is het risico op herbesmetting in een volgende teelt groot. Ines van Marrewijk heeft een stappenplan ontwikkeld dat richt op het minimaliseren van de kans op herbesmetting. Door de goten, het druppelsysteem, de stekers, het ondergronds drainsysteem en de silo's krachtig te ontsmetten, is de kans hierop te minimaliseren. Uit onderzoek van Groen Agro Control blijkt dat vooral waterstofperoxide in afgestelde concentraties hiervoor geschikt zijn. Als laatste punt adviseert Van Marrewijk het gebruiken van volveldsfolies, omdat de bacterie ook in de grond kan overleven. "Laat ze overlappen maak ze goed vast. De komkommertelers doen de teeltwisseling vanwege de virussen zeer grondig. Daar kunnen de tomatentelers nog wat van leren."


Oliver Grunert

Microbiële gemeenschappen
De tweede presentatie werd gehouden door Oliver Grunert. Hij promoveert bij Peltracom momenteel op onderzoek naar de microbiele gemeenschappen in substraten waarbij o.a. het optreden van de Crazy Roots in organisch en minerale substraat nader onderzocht werd. Daarvoor heeft hij o.a. onderzoek gedaan naar aubergineplanten. Het onderzoek is opgedeeld in drie categorieën: op organisch substraat zonder zichtbare crazy roots, op mineraal substraat zonder symptonen van crazy roots en op mineraal substraat met crazy roots. Tijdens de proef werden geen planten die op een organisch substraat groeiden gevonden met zichtbare symptomen van crazy roots.

Grunert onderzocht hoeveel bacteriën (Agrobacterium rhizogenes) aanwezig zijn in het substraat. In het organische substraat bleken er op een bepaald tijdstip per ml wortel circa 102 bacteriën (CFU/ml) aanwezig te zijn. In het minerale substraat was dit 104, in het minerale substraat met besmetting was dit 106.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het bepalende stuk DNA dat de bacterie in de plant plaatst, niet gevonden werd bij de planten op organisch en minerale materiaal die geen symptomen van de Crazy Roots vertonen. Bij de planten die dat wel doen, is er wel sprake van het betreffende stuk DNA (Ri plasmid).


Gebruik van de growbags van Peltracom bij Tomaholic, Terneuzen. Lees hier hun ervaringen.

Andere bacteriën
Grunert signaleert verder relaties tussen de aanwezigheid van de Agrobacterium rhizogenes en andere bacteriën. Met bijvoorbeeld de Saprobias C (Saprospiraceae) en de Agrobacterium rhizogenes is een negatieve correlatie te zien. "De Saprobias C Saprospiracea kunnen bijvoorbeeld de slijmvormende moleculen, die de Agrobacterium rhizogenes produceert (exopolysacchariden) afbreken. Daarmee breekt hij het milieu af waarin de Agrobacterium rhizogenes goed gedijt", verklaart Grunert. Op basis van de significant verschillende physico-chemsiche en biologische eigenschappen tussen de verschillende substraten is ook het verschil in weerbaarheid van het organisch substraat tegen de Crazy Roots te verklaren. "De reeds op voorhand van nature aanwezige bacterie maken het moeilijk voor de Agrobacterium rhizogenes om zich te vermenigvuldigen (competitie om plaats, voedsel, edm) en de plant te infecteren."


Meer uitleg? Bekijk de video die Peltracom maakte over de Growbags:




De bijeenkomst werd gehouden in de Verbeke Foundation. Na afloop van de presentaties werd er een rondleiding door dit bijzondere museum gehouden. Ook dat maakte indruk op de bezoekers.






Een deel van de collectie staat in een oude, Nederlandse kas. Zonder tomatenplanten, maar met kippen, pompoenen en kunst.


Na de rondleiding binnen en buiten werd de bijeenkomst afgesloten met een diner.



Team Peltracom









Voor meer informatie:
Maaike Perneel
Peltracom n.v.
Skaldenstraat 7a
9042 Gent (BE)
Tel. 0032 09 218 03 30
Fax 0032 09 218 03 31
www.peltracom.be

Ines van Marrewijk
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
Tel: 015-2572511
Mob: 06-11347778
www.agrocontrol.nl