Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opbrengsten laag en geen Europese compensatie voor geleden schade

Verbeterde prijzen glasgroenten geen juichverhaal voor telers

Tholen - De prijzen van glasgroenten zijn de afgelopen dagen verbeterd. Van overschot op de markt is veel minder sprake. Voor deze weken komen de glasgroententelers niet in aanmerking voor de Europese interventieregeling. "De schade van de Russische boycot zat tot nog toe vooral van 20 juli tot 15 augustus", vertelt Thijs Jasperse van P8.

De weersomstandigheden van de afgelopen dagen zijn bijzonder. Normaal stijgt de temperatuur deze dagen naar 22 a 23 graden – nu wordt de 18 nauwelijks gehaald en zijn ook de nachten zeer koud. Dinsdag was het de koudste 19 augustus in 90 jaar en dat heeft gevolgen voor de teelt van glasgroenten. Thijs Jasperse vertelt. "De kg-opbrengsten zijn door het koude weer veel lager dan normaal. Dan gaat de marktwerking in en dat overtreft de 4 a 5% die normaal naar Rusland gaat." De schaarste resulteert in stijgende prijzen. "De prijzen zijn momenteel redelijk en van overschot is geen sprake. De Europese interventieregeling is momenteel voor glasgroenten niet aan de orde."

Geen geld verdiend
Een tekort aan groenten en oplopende prijzen lijkt goed nieuws voor de telers. Dat is volgens Jasperse onjuist. "Er wordt geen geld verdiend. Als de opbrengst halveert en de prijs met dertig procent stijgt, daalt de opbrengst per meter nog steeds." In paprika wordt normaliter rond deze tijd 1 kg per meter geoogst. "Met een opbrengst van 1 euro is de weekopbrengst per meter dan ook 1. Nu oogsten ze 500 gram en krijgen ze 80 cent per kilo. Dat is 40 cent per meter, terwijl een euro nodig is. De prijs stijgt, maar de geldelijke opbrengst is laag. De teler heeft nog steeds weinig inkomsten."

Ondanks de uitzonderlijke weersomstandigheden van het moment, is dit een vaker voorkomende situatie in de glasgroentensector en andere sectoren met marktwerking. Toch is de situatie nu anders. De schade van de Russische boycot is voor een groot deel al geleden. "De opbrengst per week is voor de glasgroententelers wekenlang slecht geweest. Vanaf het moment dat het vliegtuig neerstortte, liep de export slecht. Daardoor is er de afgelopen weken, tot vorige week toe, al enorme schade opgelopen." Daar is nog geen interventieregeling voor. "Of dat gecompenseerd wordt, weten we nog niet."

Billijkheid
Morgen wordt meer duidelijk over de compensatieregeling. Als de compensatieregeling inderdaad vanaf maandag geldt, lijken echter weinig telers daarvoor in aanmerking te komen. Daar ligt volgens Jasperse nog een rol voor de Nederlandse overheid in Brussel. "Dit onderwerp gaat over billijkheid. Het is belangrijk dat er een billijke regeling komt die recht doet aan de schade die diverse ondernemers hebben geleden."