Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste oogst voltooid in grootste kas van Kazachstan

In de grootste kas in Kazachstan, Adelya, is de eerste oogst voltooid. Met 11 hectare is Adelya het grootste high-techlandbouwcomplex in Kazachstan. 10 hectare is aangeplant met groenten en 1 hectare wordt gebruikt voor de zaadteelt die later in de kas worden gebruikt. Na het eerste seizoen ontving deze kas Eco-kwaliteitscertificaten voor z'n productie.

"Het Eco-keurmerk certificeert dat onze groenten schoon en gezond zijn", aldus Ludmila Kovchenko, de directeur van de kas. "In plaats van grond gebruiken we individuele kokosvezelcontainers voor het telen van komkommers. Het water dat we gebruiken is gezuiverd en verrijkt met mineralen. Onze teelttechnologie doet ons water, kunstmest en andere hulpbronnen besparen." De hoogte van de kas is 8,5 meter, wat zorgt voor een betere beluchting, en er is een brandstofbesparend systeem geïnstalleerd voor de verwarming.

Volgens Furkhad Mirkarimov van KazAgroFinance is het teeltbedrijf Adelya geen nieuwkomer in de glastuinbouw. Een paar jaar geleden werd er 5 hectare kassen gebouwd en in gebruik genomen. In die tijd werden voornamelijk Turkse technologieën gebruikt. Het succes van het project moedigde het managementteam aan de groenteteeltcapaciteit te vergroten. Het idee was de inwoners van Kazachstan te voorzien van goedkope groenten van goede kwaliteit buiten het seizoen. Vandaag de dag staat de jaarlijkse productie van de kas op 6080ton komkommers en tomaten. Die worden in het hele land veel gevraagd en verkocht.

Adelya heeft een partnerschap afgesloten met de Franse kasvervaardiger Richel Serres de France. Investeringen zorgden ervoor dat het totale kasareaal vorig jaar toenam van 155 tot 720 hectare met 150.000 ton geproduceerde groenten.

Publicatiedatum: