Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"ergens naar smaken doen ze vrijwel nooit"

"Telegraaf-journalist in opstand tegen "slechte, Nederlandse tomaten"

"In de zomer eten we salades. Omdat ze gezond zijn en we bovendien wat kilootjes kwijt willen raken. Je ontkomt niet aan tomaten, maar probeer in Nederland maar eens goede te krijgen. Ze zullen er ongetwijfeld zijn, maar ik kom altijd thuis met tomaten die te hard zijn of waar de schimmel na een dag op staat. Ergens naar smaken doen ze vrijwel nooit." Daarmee begint Telegraaf-verslaggever Manno van den Berg zijn column over Nederlandse tomaten. Normaliter is Van den Berg financieel redacteur, maar op zijn vakantie liet hij zich verleiden tot een column over de tomaten.

"Een kennis uit Siciliƫ vertelde me ooit eens meesmuilend dat als een Italiaanse groentewinkel of supermarkt tomaten zoals in Nederland zou verkopen, de tent tot de grond toe zou worden afgebrand door woedende Italiaanse mama's. Ik verlang naar zo'n volksopstand in Nederland. Want de tomaat staat symbool voor veel andere vruchten. Op het oog ziet het er goed uit, maar na de eerste hap weet iedereen die in Zuid-Europa is geweest, dat het veel smakelijker kan", vindt Van den Berg, waarna hij zich afvraagt waardoor de tegenvallende smaak ontstaan is en waarom Nederlandse consumenten het product zonder morren blijven kopen en niet terugbrengen.

Inmiddels is Van den Berg uitgenodigd door Mark Versluis van Van Nature om bij een tomatenproeverij mee te maken. Bovendien gaat hij ook zelf aan de slag met tomaten-teelt. "Dat is wel even wachten, maar dan heb je ook wat."

Lees de hele column over de tomaten hier.
Publicatiedatum: