Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"CEO Rob Bal: We verliezen West-Europese thuismarkt niet uit het oog"

Red Star zoekt externe financiers voor teelt in Azië en Oost-Europa

Tholen - In het Financieel Dagblad van vandaag geeft RedStar aan op zoek te gaan naar externe financiers om op termijn teeltlocaties op te gaan zetten in Oost-Europa en Azië. Tijd om CEO Rob Bal te vragen naar de status van de plannen.

Wanneer hebben jullie het plan opgevat voor een productielocatie in Azië?
Die plannen stammen van vorig jaar zomer. Toen hebben we tijdens strategische sessies de keuze gemaakt om onze afzet naar Aziatische landen verder te vergroten. We exporteren al het nodige naar Japan, maar willen deze export graag meer uitbreiden. Wanneer we eenmaal voldoende afzet hebben in Azië, willen we local-for-local gaan produceren."


Rob Bal

Maar hoe gaan jullie dat financieren?
We krijgen voor deze expansie geen financiering meer van huisbank Rabobank. Daarom zijn we druk bezig om externe financieringsbronnen te vinden. De afgelopen driekwart jaar hebben we veel partijen, zoals andere banken en mogelijke financiers, gesproken. Zij zijn unaniem te spreken over onze missie en strategie, alleen moeten er nog wel een aantal voorwaarden worden ingevuld zoals de governance, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Verbaast het u dat de Rabobank de teeltplannen buiten Europa niet wil financieren?
Nee, dat verbaast me niet. We hebben een behoorlijke lening lopen bij de Rabobank en er speelt het nodige in Glastuinbouw Nederland. Daarnaast is Rabobank momenteel druk met zichzelf bezig. Neemt niet weg dat de Rabobank onze plannen voor internationalisering toejuicht en ons daar waar mogelijk bijstaat met raad en daad.

Op welke landen in Azië ligt jullie focus?
We richten ons op landen als China, Korea, Japan en Hong Kong. Het is nu nog niet mogelijk om direct vanuit Nederland naar China te exporteren. Daarom moeten we op zoek naar andere mogelijkheden. Je kunt zelf een BV oprichten, maar ook een joint venture behoort tot de mogelijkheden. Daarbij zoeken we wel een goede partner, want de afzet is heel anders ingericht dan hier in Nederland.

En waar zien jullie in Oost-Europa vooral toekomst?
Turkije staat op onze shortlist, net zoals Polen, Hongarije en de Baltische Staten.

Welke consequenties zou deze expansie hebben voor de teelt in Nederland, Spanje en Engeland?
Uitbreiding naar het buitenland heeft geen consequenties voor onze huidige teeltlocaties. Onze belangstelling voor de start van eigen teelt in Oost-Europa en Azië betekent niet dat we onze West-Europese thuismarkt uit het oog verliezen. Sterker nog, onze 'flagship-kas' in Dinteloord zouden we graag op termijn willen uitbreiden. Alleen moeten we eerst de afzet regelen, voordat we gaan bouwen.


Teelt in Dinteloord

Zien jullie dan nog toekomst voor de teelt in West-Europa?
Jazeker, in onze optiek heeft de West-Europese teelt nog zeker potentie en we proberen onze positie dan ook te behouden of zelfs te versterken. Die toekomst houdt niet in dat we meer van hetzelfde moeten doen, want de concurrentie in West-Europa is moordend. Je zult dus bijzondere dingen moeten doen om je te onderscheiden en dat gaat niet lukken met een nieuw soort tomaat. Wij zetten in op branding, category management en innovatie door het bedenken van nieuwe concepten. Daarin moeten we heel innovatief zijn.

Hoeveel kans geeft u de buitenlandse expansie?
Ik zie internationalisering bij RedStar zeer positief in. Ik geef de plannen voor 80% kans.