Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geert Leffers helpt Chinezen bij bouw 60 hectare Venlokas in Daxing

Nederlander Geert Leffers is momenteel betrokken bij een van de grootste uitdagingen van zijn carrière: de bouw van een grote kasoperatie voor tomatenteelt in Daxing, zuidelijk van Peking. Het project is gestart met de bouw van de eerste 5 hectare hightech kas en er is nog 55 hectare te gaan voordat Leffers met een gerust hart met pensioen kan gaan.



Leffers heeft een lange carrière in de kasbouw: Geboren in Brazilië, als onderdeel van een Nederlandse familie ging hij terug naar Nederland om alle ins en outs van de tuinbouw te leren. Na ervaring te hebben opgedaan in het Westland ging hij terug naar Brazilië om zijn eigen bedrijf te beginnen. Hij begon met vollegrondsteelt maar al snel importeerde hij een tweedehands kas uit Nederland. Daarna ging hij opnieuw naar Nederland terug.

"Werkend voor Nederlandse installateurs en aannemers als Brinkman en PB Techniek heb ik veel ervaring in de bouw van kassen opgedaan," vertelt Leffers. "Ook was ik verantwoordelijk voor veel watertechnische installaties in binnen- en buitenlandse projecten." Leffers heeft in China, de VS [Village Farms Monahans, TX] en in Nederland kassen geïnstalleerd.


Geert Leffers

Het project in Daxing
Nadat hij betrokken was bij tal van projecten, kwam Leffers in contact met projectontwikkelaars in China. Beijing Dongzheng Agriculture. Co. Ltd. huurde hem als technisch manager om hun investeringsplannen in de Chinese tuinbouw te ontwikkelen. De groep heeft grote plannen met hun 60 hectare, maar ze wisten dat ze zich moesten verlaten op Nederlandse kennis. "Ze zijn afkomstig uit de vastgoedontwikkeling en hebben geen ervaring in de tuinbouw. Vandaar dat zij mij hebben ingehuurd als technisch manager."


Leffers met enkele Chinese aannemers

De bouw van de eerste vijf hectare Venlo-kas is aan de gang; Leffers verwacht dat het eerste glas een dezer dagen arriveert. Maar volgens Leffers is niets wat het lijkt in China: het project loopt al 7 maanden achter bij de planning.



"De taalbarrières, de bureaucratie. Er zijn veel hindernissen en soms is het ook voor mij wat teveel," zegt Leffers. "In China bemoeit de lokale overheid zich met de kleinste details, waardoor grote vertragingen en discussies optreden. Daarnaast is ook de taalbarrière erg tijdrovend en in sommige gevallen krijg je het tegenovergestelde van wat je hebt gevraagd."



Leffers is ook betrokken bij het kiezen van de juiste gewassen. "Ik bezocht een aantal Nederlandse telers en heb contact met de veredelaars. Op het moment overwegen we een smakelijke cherrytomaat naast de gangbare rassen. De eerste jonge planten worden door een lokale teler geleverd, maar we zijn van plan om onze eigen opkweek faciliteit te bouwen."



Toch blijft Leffers positief. Het is het laatste grote project voordat hij met pensioen gaat. "Dat wordt nog een hele klus. Maar ja, als het allemaal vanzelf was gegaan, hadden ze mij niet eens nodig gehad. Er zijn veel investeringen geweest in de Chinese tuinbouw. De voorbije jaren zijn er vele projecten gerealiseerd, maar in veel gevallen waren die niet succesvol omdat de verkeerde mensen verantwoordelijk waren. Dit is iets dat je in gedachten moet houden."


Meer informatie: Geert Leffers (e-mail)