Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NXP en Lemnis Oreon

In ontwikkeling: lamp die licht produceert waar plant om vraagt

Intensieve samenwerking tussen de chipproducent NXP Semiconductors en Lemnis Oreon, producent van agro-ledverlichting, heeft geleid tot een innovatief en technologisch hoogstaand belichtingssysteem. Dit systeem is gebaseerd op een intelligente kas lamp die precies dat licht produceert waar het gewas om vraagt.

Het is een volgende stap in de ontwikkeling in het zogenaamde Nieuwe en Digitale Telen. Hierbij worden de nieuwste meet- en regeltechnieken gekoppeld aan alle benodigde teelttechnieken. Naast inmiddels beschikbare technologieën voor onder meer CO2, warmte, luchtvochtigheid en luchtstromen is er in deze keten nu voor het eerst een belichting systeem wat real time in deze meet- en regel keten kan worden opgenomen.

Het combineert vooraanstaande technologie van twee Nederlandse bedrijven:
Lemnis Oreon is de uitvinder en producent van de hoog efficiënte en compacte led verlichting met hoge licht output, zonder warmte afstraling. Daaraan wordt nu flexibele licht compositie toegevoegd die door NXP technologie draadloos kan worden bediend. Op ieder moment krijgt het gewas de juiste kleursamenstelling en hoeveelheid licht.

NXP Semiconductors ontwikkelde de slimme technologie die de output van de lamp eenvoudig kan meten en aanpassen. Communicatie met de lamp is gebaseerd op de zeer toegankelijke draadloze ZigBee standaard. Hierdoor is er nu een volgende generatie lichtsysteem beschikbaar dat via bijvoorbeeld internet eenvoudig kan communiceren met de teler, sensoren en regelapparatuur. Gegevens over energiegebruik, fluxniveau, kleurgebruik zijn online beschikbaar. De lamp meet zonder gebruik van sensoren continu z'n eigen golflengtes, kleurenspectrum en lichtoutput en past deze bijvoorbeeld bij temperatuurschommelingen aan.

Jan Mol van Lemnis Oreon:
"Iets nieuws is een niet eerder gezien verband tussen op zich bekende elementen. Iets nieuws vind je dus door veel zaken die voorheen niets met elkaar te maken hadden bij elkaar te brengen. Wij zijn erg blij met de samenwerking met NXP want daardoor maakt efficiëntie in korte tijd plaats voor de volgende stap in de ontwikkeling van de glastuinbouw en kunnen de telers permanent sturen op effectiviteit."

Jan Willem van NXP:
"NXP is een wereldwijde marktleider in LED Driver and wireless lighting technologies. De samenwerking met Lemnis Oreon gaf NXP de kans om onze technologieën op een innovatieve manier toe te passen in de tuinbouw. De mogelijkheid om LED verlichting digitaal aan te sturen biedt naar ons idee grote mogelijkheden om de tuinbouw productiever en innovatiever te maken.

Publicatiedatum: