Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Fairtrade niet zo 'eerlijk' voor arme telers'

Arme boeren in Afrika worden helemaal niet zo goed geholpen als de consument een Fairtrade product koopt. Dit blijkt uit een nieuwe Britse overheidsstudie naar de productie van koffie, thee en bloemen.

"Fairtrade is geen effectief middel om het leven van loonarbeiders te verbeteren", zo concludeert hoogleraar Christopher Cramer van de Universiteit van Londen in The Guardian. Hij deed namens de Britse overheid onderzoek naar de producten in Oeganda en Ethiopiƫ. De lonen en werkomstandigheden van boeren, die dezelfde producten verbouwen zonder een Fairtrade-certificaat, zijn volgens de studie aantoonbaar beter dan die van boeren die wel onder het Fairtrade-label werken. Daarbij werden voor de studie ook aanwijzingen gevonden dat ook op Fairtrade-boerderijen jonge kinderen worden ingezet als arbeidskracht.

1,24 miljoen

Fairtrade is 25 jaar geleden opgericht en inmiddels werken wereldwijd 1,24 miljoen boeren onder het systeem. De bedoeling van Fairtrade is dat koffie-, cacao- en bananenboeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Een product dat het Fairtrade-keurmerk draagt, moet aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten de arbeiders werken in menswaardige arbeidsomstandigheden en zijn kinder- en dwangarbeid verboden. In een reactie in De Telegraaf stelt Fairtrade dat het onderzoek te algemene conclusies heeft getrokken.


Bron: The Guardian via Levensmiddelenkrant
Publicatiedatum: