Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruud Paauwe, Rabobank

Is er sprake van een financieringsspagaat in glastuinbouw?

De Dikke Van Dale omschrijft een spagaat als 'een moeilijke positie waarin iemand verkeert die zich gedwongen voelt rekening te houden met tegengestelde belangen'. Is er momenteel sprake van een financieringsspagaat? Dit is wat ik mij afvraag als ik deze week de publicatie lees over de beschikbaarheid van financiering voor het Nederlandse bedrijfsleven", schrijft Ruud Paauwe van de Rabobank op zijn weblog. "In Het Financieele Dagblad van afgelopen week wordt een artikel gewijd aan een studie van De Nederlandsche Bank waaruit blijkt dat over het algemeen de banken voldoende ruimte beschikbaar hebben voor kredietverlening aan bedrijven. De beschikbaarheid van krediet is dus geen probleem. Het niet beschikbaar stellen komt wel om de hoek kijken als er onvoldoende buffers zijn. Buffers zijn immers de basis om verantwoord krediet te kunnen verlenen. Als u mij iets uitleent, wilt u voldoende zekerheid hebben dat ik u uw middelen ook teruggeef."

En in de glastuinbouw?
Dezelfde actuele problematiek van de beschikbaarheid van financiering versus weinig buffers zie ik momenteel ook in de glastuinbouwsector, waarbij 'gezonde' glastuin- bouwbedrijven een te lage solvabiliteit (lees: buffer) hebben. Eigenlijk is dus de remweg te kort om een tegenvaller op te vangen of om te kunnen investeren. Zijn de bedrijven dan wel zo gezond als gesteld wordt? Is het wel verantwoord om investeringen te doen? Feitelijk zijn de financieringsvoorwaarden nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de afgelopen jaren en is er voldoende krediet beschikbaar (van alle binnengekomen formele financieringsaanvragen bij de Rabobank in 2013 is 97% goedgekeurd). Echter, de financiƫle positie van veel glastuinbouwbedrijven is zo verslechterd dat geregeld investeringsplannen niet meer aan die financierings-voorwaarden voldoen. Hier komen perceptie en werkelijkheid elkaar veelvuldig tegen.

Innovaties financieren dan?
Innovatie is noodzakelijk om te overleven en te kunnen continueren op termijn. Alle literatuur over strategie en wetenschappelijke studies geeft aan dat innovatie de sleutel is om competitief concurrentievoordeel te behalen en te behouden. Elke innovatie (in welke vorm dan ook) is in beginsel niet imiteerbaar, niet vervangbaar en zeldzaam, tot het moment dat je concurrentie met een net iets beter product of dienst komt. Met andere woorden: zoals ik al jong geleerd heb, stilstand is achteruitgang. Uiteraard rijst de vraag: "leuk dat ik constant moet innoveren om te kunnen continueren, maar krijg ik het wel gefinancierd?" De huidige prijsvorming in de glasgroenten dit seizoen is ronduit slecht. Dit zet de noodzakelijke innovaties nog verder onder druk. Innovatiefondsen en overheidsstimuleringen zijn een eerste aanzet om uit de huidige financieringsspagaat te komen. Dit is naar mijn mening een opdracht voor de gehele sector en overheid om dus samen die spagaat te doorbreken!


Bron: Ruud Pauwe, Rabobank
Publicatiedatum: