Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gebr Valstar gaan telen in Japan

Groen licht voor Nederlands-Japans tuinbouwbedrijf

Tholen - Opnieuw hoog bezoek voor de Gebr. Valstar in de Lier: de Japanse viceminister van Economische Zaken kwam op het bedrijf. Dit keer werd er niet alleen gesproken over de wens om tuinbouw in Japan te ontwikkelen, maar konden de bouwtekeningen op tafel. Er is groen licht gegeven voor de bouw van een Nederlands-Japans tuinbouwbedrijf van 2,5 hectare in de Japanse prefectuur Miyagi.

Ruim drie jaar geleden werd de Japanse provincie Sendai zwaar getroffen door een tsunami. Sindsdien zijn Nederlandse tuinbouwbedrijven, na een aanzet van Rob Baan, aan het onderzoeken wat de tuinbouw kan bijdragen aan de heropbouw van de regio. Na verschillende bezoeken over en weer wees de Japanse minister van landbouw vorig jaar oktober een aantal gebieden aan om moderne glastuinbouw te ontwikkelen. Afgelopen vrijdag is er groen licht gegeven voor het eerste project: na goedkeuring van het business plan steunt de Japanse overheid het initiatief met subsidies en vergunningen. Dat betekent dat de gebr. Valstar en Vijverberg Advies samen met Japan Europromotions en een groep Japanse ondernemers een tuinbouwbedrijf van 2,5 hectare kunnen starten.


Vice-minister Akaba in de kas in De Lier - foto Yvonne Lagerwerf

Paprika, tomaat en opkweek
De kas komt te staan in de prefectuur Miyagi, nabij de stad Ishinomaki. Het gebied is in 2011 zwaar getroffen door de zeebeving en de grond waarop voorheen veel rijst geteeld werd, is verzilt. Maar er zijn meer uitdagingen: in het gebied komen onder andere tyfoons en aardbevingen en sneeuwval voor. "De bouw en constructie zijn zeker anders", vertelt Remko Bakelaar, die met Vijverberg Advies een van de initiators van het project is. "We gaan bijvoorbeeld niet voor vakken van 5 meter, maar voor 4 meter om de kas meer body te geven." Precieze details worden de komende maanden samen met de betrokken ondernemers uitgewerkt. Volgend jaar zomer moet de eerste teelt de kassen ingaan: half tomaat en half paprika. Ook de opkweek zal op het bedrijf plaatsvinden: plantenkwekerijen zijn er nog niet in de regio. "We zouden in de toekomst graag clustering van meerdere bedrijven zien: onderhoud, toeleveranciers, opkweek", somt Bakelaar op. "Dat heb je nu niet. Er zijn nu alleen lokale veilingen, maar er zijn in de toekomst kansen voor de hele sector."

Samenwerking overheid
De Japanse viceminister van Economische Zaken sprak de bouwplannen gisteren door op de kwekerij van de gebr. Valstar. Hij bezocht het bedrijf om de samenwerking tussen overheid en bedrijven te bekijken. De samenwerking met de Gemeente Westland is voor de realisatie van dit project erg belangrijk geweest, vertelt Bakelaar. Zo sloot de gemeente vorig jaar een vriendschapsverband met de stad Ishinomaki. "Dat heeft er een positieve boost aan gegeven. Als je de steun niet krijgt van de gemeente, prefectuur en de staat, ga je het niet redden in Japan. Het vriendschapsverband en ook bezoeken over en weer vergroten de draagkracht." De afgelopen jaren bezochten verschillende hooggeplaatste Japanse politici het Westland en de kwekerij, met als hoogtepunt premier Abe. "Hij bezocht het Anne Frank-huis en een glastuinbouwbedrijf. Dat geeft aan hoe hoog tuinbouw op de agenda staat in Japan."

Voor meer informatie:
Remko Bakelaar
Vijverberg Advies
Oude Liermolenweg 2
2678 MN De Lier
The Netherlands
Tel. +31 (0) 174 610 586
Fax +31 (0) 174 648 736
info@vijverbergadvies.nl

www.groenepaprika.nl