Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantweerbaarheid onderzoeken op celniveau

Tholen - Infecties als botrytis en meeldauw opsporen voordat deze zichtbaar zijn op de plant. NSure werkt aan testen die dit mogelijk maken door op celniveau te kijken naar planten. De eerste goede resultaten zijn binnen. Nu wordt er in de kas gekeken naar de praktijktoepassingen

Een monster van een plant nemen, dit opsturen en twee dagen later weten of de teelt last heeft van botrytis, nog voordat dit zichtbaar is. Dat moet mogelijk worden met testen van NSure. Het bedrijf doet hier momenteel in de kas onderzoek naar. Dit loopt tot begin 2015 en telers zich er nog bij aansluiten. Peter Balk vertelt hoe de activiteit van bepaalde genen aangeven hoe het staat met de plantweerbaarheid. "Genen op een plant reageren al voordat de infectie zichtbaar is. De plant reageert op veranderingen in de omgeving en dat heeft meteen effect op de activiteit van de genen. Die bekijken we in de testen." Met de resultaten kan besloten worden om gewasbescherming in te zetten. Daarom zijn de testen niet alleen van belang voor telers en adviseurs, maar ook voor de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen.



Bewijs voor werking
Andere toepassingen van deze techniek zijn bijvoorbeeld het vaststellen van vorsttolerantie in zaailingen of de sterkte van peen tegen bewaarziektes, maar ook de respons op biologische middelen. "Een klant kan naar aanleiding van veldproeven het idee hebben dat een middel de gezondheid van de plant verbetert, maar hij zoekt bewijs. Wij zoeken uit hoe het middel werkt en hoe het de weerbaarheid beïnvloedt." Ook hierbij kijkt NSure naar de genen die verantwoordelijk zijn voor de afweerprocessen: worden deze door het middel ingeschakeld of niet? Wat zijn de neveneffecten en zijn er eigenlijk wel effecten?



Gebruiksvriendelijk
Belangrijk in de ontwikkeling van de testen is dat de klant er eenvoudig mee aan de slag kan. Een teler moet zelf een monster kunnen nemen. "Een druppel plantensap op een kaartje", vertelt Balk. Dat wordt naar het NSure-lab opgestuurd en geanalyseerd en binnen 1 a 2 dagen komt het resultaat terug. "Zo combineren we de hightech moleculaire diagnostiek met een gebruiksvriendelijke manier van werken."

Voor meer informatie:
Peter Balk
NSure BV
Binnenhaven 5
6709 PD WAGENINGEN
The Netherlands
T +31 (0)317 466 666
F +31 (0)317 413 322
www.nsure.eu
info@nsure.nl