Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GWorkS-model simuleert gewashandelingen in kassen

Wageningen UR Glastuinbouw en de leerstoelgroep Agrarische bedrijfstechnologie ontwikkelden een simulatie model voor arbeidsprocessen in kassen.

Door wereldwijde concurrentie is verbetering van de arbeidsefficiëntie en innovatie van teelthandelingen ook in de nabije toekomst nodig om de arbeidskosten te beheersen en aantrekkelijke en gezonde arbeid in kassen te bieden. Computersimulatie is een hulpmiddel om het effect van organisatorische en technische maatregelen te bepalen. Hiervoor is het GWorkS-model ontwikkeld.

Toegepast in de rozenteelt verzorgt het GWorkS-model de korte termijn werkplanning en simuleert oogsten, pluizen en buigen van rozen met een beperkt aantal medewerkers en oogstwagens. Er zijn arbeidsscenario's gesimuleerd met een praktijkscenario als referentie. Oogsten, pluizen en buigen gebruiken ruim 90% van de arbeidstijd in de kas. Het model berekent de arbeidsduur in deze processen goed met 10.9 s per roos in de simulatie tegen 11.5 s in de praktijk.

De scenario's toonden dat arbeidsorganisatie gerelateerde keuzen belangrijk zijn, omdat ze tot 5 s verschil vertonen in de arbeidstijd per gesneden roos voor oogst, pluizen en buigen. Het maximale verschil in arbeidskosten was 7,1 € m-2 per jaar. Het beste scenario toonde een besparing van 4 € m-2 per jaar ten opzichte van de praktijk.


Bron: WageningenUR
Publicatiedatum: