Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse technologie voor een water efficiënte tuinbouw op Canarische Eilanden

De Nederlandse tuinbouw heeft de techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om in gesloten kassen zeer hoge producties te realiseren bij een heel laag waterverbruik. Maar als je ook naar de energie-efficiëntie kijkt kun je op de Canarische Eilanden beter in natuurlijk geventileerde kassen telen. Door in die kassen op substraat te telen en gebruik te maken van recirculatie kan de water-efficiëntie neg wel fors worden verbeterd ten opzichte van de traditionele teelt in de grond.

Het gemenebest van Zuidoost Gran Canaria heeft het jaarlijks terugkerende symposium voor de landbouw in 2014 gewijd aan een debat over duurzaamheid, besparing van energie en water, vooral gericht op het beleid van de drie vooruitstrevende gemeenten Agüimes, Santa Lucía.en Ingenio.

Dr. Ir. Feije de Zwart, onderzoeker kasklimaat en energie aan de Universiteit van Wageningen, legde tijdens het forum uit dat in Nederland al jarenlang hard wordt gewerkt aan technieken om water en energie te besparen en dat deze ook heel goed kunnen worden toegepast in de tuinbouwsector van de Canarische Eilanden. Centraal in zijn werk staat het onderzoekscentrum van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Daar worden theorie en praktijk samengebracht en komen jaarlijks zo'n 2.000 mensen de kassen bezoeken om van het onderzoek en van elkaar te leren hoe de teelt in kassen kan worden verbeterd. De Zwart heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan op het gebied van watergebruik, energie-efficiëntie en semigesloten kassen. Met deze kennis en ervaring kan een optimaal kasontwerp voor de Canarische Eilanden worden gemaakt.

Bij duurzame tuinbouw draait het om het sluiten van de waterkringloop, het minimaliseren van het meststoffengebruik en de biologische controle van ziekten en plagen. En vooral ook om de inzet van duurzame energie. Vooral voor dat laatste denkt de Nederlandse onderzoeker denkt dat dit met het klimaat van de Canarische Eilanden veel makkelijker kan dan in zijn land. Op de eilanden hoef je niet te verwarmen en niet te belichten. Het is er zelden echt heet en er is bijna altijd voldoende wind om de kassen voldoende te koelen. De gewasverdamping gebruikt natuurlijk veel water, maar dat kan bij een acceptabel energieverbruik uit het omringende zeewater worden gemaakt. Duurzame tuinbouw en High Tech gaan dan ook heel goed samen.

Belangrijk is ook de teelt op substraat in plaats van in de grond. Hierdoor kan waterverspilling en uitspoeling van meststoffen worden voorkomen en neemt de druk van grondgebonden ziekten en plagen af. De expert verwacht dat door de verminderde verspilling, de verminderde ziektedruk en een verbeterd teeltsysteem de eilanden tot twee keer zoveel versproduct per liter water geproduceerd zou kunnen worden dan met de gangbare teeltsystemen. Het zuiden van Gran Canaria heeft alle ingrediënten voor de realisaties van de hoge duurzaamheidsambities

Publicatiedatum: