Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlands seizoen lollo rossa, bionda en bindsla van start bij The Greenery

"Nederlands areaal little gem groeit"

Tholen - Nederlandse lollo rossa, lollo bionda, romana-sla en little gem zijn vanaf volgende week weer volop beschikbaar bij The Greenery. Nu wordt er al beperkt geoogst uit de kassen. Bij Jos Sweep in Prinsenbeek bijvoorbeeld. Samen met Greenery-verkopers Dick Bakker en Barry Vermulm bespreekt de teler het komende seizoen.


Barry Vermulm en Dick Bakker, twee leden van het verkoopteam vollegrond van The Greenery. Het vertrouwde team is klaar voor het nieuwe seizoen.


Makkelijke overstap
Nog anderhalve week en dan kan Jos Sweep de eerste little gem van het seizoen oogsten vanuit zijn teeltbedrijf in Prinsenbeek. Vanuit de onverwarmde kas (5000 meter) op zijn bedrijf is hij al even bezig. Daar heeft hij anderhalve week eerder voor het eerst uit geoogst: lollo rossa, lollo bionda en romana-sla. "Als het vollegrondsseizoen hier begint, willen we al aan de markt zijn. Zo proberen we de overstap makkelijker te maken en direct via hier te laten gaan", vertelt Sweep. "Normaal gaat dat goed, dit jaar iets minder." Door het zachte weer is er behoorlijk wat aanvoer op de markt: de seizoenen lopen in elkaar over. Hoe anders was de situatie vorig jaar, toen de markt door het lange winterweer leeg was en de prijzen hoog lagen. "Maar vorig jaar was de rest van het seizoen minder. Vanuit de huidige situatie kan er in juni krapte ontstaan, wanneer de Spaanse invoer vermindert", verwacht Barry Vermulm, verkoper bij The Greenery.


Teler Jos Sweep bij de little gem. Nog anderhalve week en dan kan ook deze geoogst worden.


Linksboven: lollo rossa ingehoesd. Met de hoes wordt het product niet alleen in de schappen beschermd tegen grijpgrage consumenten, maar ook tijdens het vervoer is het een extra bescherming.


Rusland en Midden-Oosten
Belangrijkste markten voor Fresh Fantasy zijn Rusland en het Midden-Oosten. "Vanuit het Midden-Oosten wordt specifiek gevraagd om het merk Fresh Fantasy", vertelt verkoper Dick Bakker, "maar ook in Rusland vinden ze kwaliteit belangrijk. Dat is ook nodig vanwege de transporttijd." De sla-producten zijn in Rusland belangrijk voor horeca en foodservice. Daarnaast ontwikkelen ze zich steeds meer van luxe- naar commodityproduct. Bakker: "Een dumpmarkt is het zeker niet. Er zijn markten waar gekocht wordt op prijs, maar in Rusland en het Midden-Oosten kiezen ze voor kwaliteit."


Vanuit de kassen is de oogst al anderhalve week bezig.

Little gem
Het sla-areaal bij The Greenery is redelijk stabiel, evenals de vraag. Opvallendste groei is de little gem, waar in Nederland twee jaar geleden mee gestart werd. Eerder kwam het product jaarrond uit Spanje. "Het is een lekkere sla, zoet en knapperig", verklaart Sweep het succes. "Met een aangenaam mondgevoel. Lekker zonder bewerking en voor een bladgewas is dat best bijzonder." De little gem is vooral populair in het buitenland. "Nederland loopt nog wat achter", zegt Bakker, "al gaat die hier op het veld staat ook naar Jumbo." In Nederland groeit het thuisgebruik van kluitsla, maar de verkoop van de losse sla niet. De Fresh Fantasy gaat hier dan ook vooral naar snijderijen. "Zakken sla zijn een echt Nederlands product. Het is een keuze voor gemak", vertelt Vermulm. Ook in de foodservice liggen nog kansen voor de sla. "Verschillende sla-soorten zitten in de lift, maar het blijft in de Nederlandse horeca vaak nog een bijproduct. Daar liggen nog mogelijkheden."

Voor verkoopinformatie:
The Greenery
Barry Vermulm
barry.vermulm@thegreenery.com
Dick Bakker
d.bakker@thegreenery.com