Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sla kweken sla op verwarmde grond

Ook in het Oostenrijkse Oschenitzen groeien jonge groenten niet sneller dan ergens anders. Op het vier hectare grote kas van de landbouwvakschool Goldbrunnhof gaat de groei alleen sneller van start. De sla werd bijvoorbeeld al op 10 februari gepoot. De reden waarom hier alles minstens twee weken vervroegd is, is echter niet mysterieus: diep in de aarde kruist de Trans Austria Gas (TAG) gasleiding op haar weg van Rusland naar Italiƫ en Kroatiƫ namelijk precies dit veld - en warmt het op, schrijft de Oostenrijkse krant 'Kleine Zeitung'.

"We hebben hier 3500 vierkante meter verwarmde grond", zegt Anton Miklau, die op deze grond teelt. Door de stralingswarmte wordt de grond op een deel van het veld nooit bevroren. Hier is het zo'n 15 graden warmer dankzij de warmste van de drie leidingen die in 1976, 1988 en kort voor de eeuwwisseling onder de grond aangelegd werden.

Miklau weet na 18 jaar telen op deze grond precies op welke plaats welke groentesoort het beste groeit. Maar naast dat is er nog een beslissende factor: tijd. Wanneer wordt er geplant of gezaaid? Wanneer wordt er geoogst? En hopelijk gebeurt er in de tussentijd niks dat de planten beschadigt. Men kan namelijk wel voor de planten zorgen, maar groeien en ontwikkelen moeten ze uiteindelijk toch zelf doen. Men kan dan eigenlijk alleen maar geduldig wachten.

Tot de verse sla dan eindelijk klaar is om opgegeten te worden, zal nog een paar dagen duren. Maar het wachten zal zich lonen. Miklau: "Dankzij het milde weer zal de kwaliteit en de oogstopbrengst dit jaar zeer goed zijn."
Publicatiedatum: