Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenkwekerij Aldo: van EHEC-crisis naar kookworkshops

Tholen - Het begon met het maken van tomatensaus van tomaten die wegens de EHEC-crisis weggegooid zouden worden. Drie jaar later zijn de kookworkshops en rondleidingen een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering bij kwekerij Aldo. "Ook al zit de tuinbouw in mineur, hier halen we veel voldoening uit."


Links: Vincent Theelen van ZON fruit & vegetables en Commissionair Tonnie Verheyen van de Firma Christel Geurden, die de prijs voor Fruchtvertrieb Büskens uit Kerken in ontvangst nam. Rechts Alfons en Henriëtte van den Hoek

Onder de eerste kopers van de Grand Vine trostomaten bij ZON fruit & vegetables werd dit jaar een kookworkshop verloot bij Aldo / NatuurlijkTomaat.nl. Het bedrijf begon in 2011 met activiteiten naast de tomatenteelt. Midden in de EHEC-crisis. "Op het erf stonden containers om de tomaten weg te gooien. Dat vonden we eigenlijk zonde", vertelt teler Alfons van den Hoek. Al langer maakte zijn vrouw Henriëtte tomatensaus voor hunzelf, vrienden en familie. Dat is ze op grotere schaal gaan doen met de tomaten, die anders weggegooid zouden worden. "Niet van alle tomaten hoor, want we moesten ook nog lege potten regelen en een etiket maken. Maar daarmee zijn we boerderijwinkels gaan beleveren", vervolgt Van den Hoek. "Vanuit die contacten vroegen mensen of we rondleidingen konden doen." Uit de groepsrondleidingen ontstonden vervolgens de kookworkshops. "Ook al zit de tuinbouw in mineur, hier halen we veel voldoening uit."





Uitbreiden
Naast de waardering voor het product en de activiteiten speelt ook de financiële kant mee. "We hebben hier drie hectare tomaat staan. Het verlies wat we daar op leiden, kunnen we met de activiteiten nog niet goedmaken, maar we zijn de activiteiten flink aan het uitbouwen", vertelt Van den Hoek. "Het past ons goed. Daarbij: de kassen verouderen ook. Er zijn voor de kas ook uitbreidings-mogelijkheden, maar willen we dat wel? Op drie hectare kunnen we het nauwelijks verdienen. Op vijf hectare dan wel? Zo goed is de situatie in de tuinbouw niet." Ook met regionale activiteiten als Verrassend Dongen stelt Van den Hoek het bedrijf open. "We hebben als tuinbouw een mooi verhaal, maar daar wordt soms beperkt mee omgegaan. Wij als tuinbouw vinden dat we goed bezig zijn, maar roepen het niet uit."





Besmettingen
Inmiddels ontvangt de kwekerij veel verschillende gasten: schoolklassen, damesclubs en steeds vaker bedrijfsuitjes. "Voor bedrijven is het lastig om iets origineels te vinden en bij ons is er vrij veel mogelijk. We kunnen ze een rondleiding geven, zelf laten oogsten en vervolgens het eten laten klaarmaken", vertelt Van den Hoek. "Toegespitst op de groep, ook qua niveau en activiteiten." Voor een groep ondernemers legt hij bijvoorbeeld meer uit over de bedrijfsvoering, terwijl andere groepen juist meer komen voor een gezellig uitje. Bang voor besmettingen is hij niet echt. "We letten er wel op. We wijzen mensen erop dat ze niet met tomaten in contact geweest mogen zijn. Maar het zijn mensen van buiten de tuinbouw. Die komen schoon binnen. Het is anders dan als je collegatuinders ontvangt die zelf in de tomaten zitten. Die gaan in pak", vertelt Van den Hoek. "We ontvangen ook schoolklassen. We wijzen er wel op, maar hebben tot nu toe geen infecties gehad."

Kwekerij Aldo BV/NatuurlijkTomaat.nl is lid van LLS Growers.
Voor verkoopinformatie:
Vincent Theelen
ZON fruit & vegetables
tel. 077 3239691
email vincent.theelen@zon-business.com

Voor meer informatie over de kwekerij en de activiteiten:
Kwekerij Aldo / Natuurlijktomaat.nl
www.natuurlijktomaat.nl
Of volg de kwekerij via Facebook.