Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
project Looije Agro Technics

Nieuwe onderzoekskas voor Radboud Universiteit

Op maandag 6 januari jl. werd de aftrap gegeven voor de bouw van een volgend uitdagend project van Looije Agro Technics. Op het terrein van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica werd gestart met de bouw van de nieuwe onderzoekkas voor de afdeling Proeftuin en Genenbank.

De huidige onderzoeksfaciliteiten voldoen niet meer aan de eisen die aan modern onderzoek worden gesteld. Op basis van een vooraf opgesteld Programma van Eisen, wat door Looije in opdracht van het Universitair Vastgoed Bedrijf werd begeleid, is een kasontwerp tot stand gekomen waarin al die eisen zijn verwerkt, dat voldoet aan de geldende hoge architectonische eisen en dat past binnen de beschikbare oppervlakte.



Het kasontwerp kenmerkt zich door een aantal bijzonderheden die niet direct in een standaard productiekas terug te vinden zijn. Bouwkundige gebouwdelen zoals studentenruimtes en kantoorfaciliteiten zijn ingepast in het kasontwerp. Hierdoor ontstaat een gebouw waarin kasconstructie en bouwkundige constructie volledig geïntegreerd zijn.

Klimaatkamers
Technische installaties zijn in aparte corridors ondergebracht. Bezoekers kunnen alle kasafdelingen bekijken via bezoekerscorridors of deze van bovenaf bekijken via een 'uitkijkpunt' op de 1e verdieping. Daarnaast bevat de kas een aantal afdelingen waarin gewerkt kan worden met genetisch gemodificeerde planten, hetgeen hoge eisen stelt aan bijvoorbeeld de afdichting. Er is in een vijftal klimaatkamers voorzien waar onder uiterst precies te definiëren en te realiseren omstandigheden de groei en ontwikkeling van planten bestudeerd kan worden. Onder andere temperatuur, luchtvochtigheid en licht kunnen nauwkeurig geregeld worden.

Duurzaamheid
Ook de duurzaamheid van het gebouw als geheel is belangrijk. Een van de belangrijkste opdrachten was dat het inpandige kantorenblok zeer energiezuinig moest zijn met een Rc van 4,5. Dit kenmerkt zich niet alleen door het gebruik van materialen met een hoge Rc-waarde, maar ook door een geïntegreerde klimaatregeling voor kas en kantoorruimtes.

De verwachting is dat de onderzoekkas tijdens de start van het nieuwe collegejaar in september 2014 in gebruik genomen kan worden.

Voor meer informatie:
Looije Agro Technics BV
Stelvenseweg 11
4921 PL Made NL
T: +31 (0)162 - 684 336
F: +31 (0)162 - 687 322
E: info@lat.nl

Publicatiedatum: