Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Philips LED toplighting op tien verschillende locaties

De afgelopen weken is er op tien verschillende locaties Philips GreenPower LED toplighting geïnstalleerd. Vóór de officiële lancering van LED toplighting, die gepland staat voor begin 2014, wordt er bij verschillende geselecteerde bedrijven ervaring opgedaan met deze nieuwe LED oplossing. LED toplighting van Philips kan gezien worden als een vervanger van, maar ook als een energie efficiënte aanvulling, op traditionele hogedruknatrium lampen (HID). Hiernaast is LED toplighting nu ook geschikt voor toepassingen waar nu nog niet belicht kan worden doordat de kastemperatuur of de infrastructuur dit niet toelaat. LEDs hebben uiteenlopende voordelen: kwaliteits- en productie verbetering in het gewas en de mogelijkheid om in donkere dagen in het voorjaar en zomer te belichten.

De locaties waar deze maand gestart is met Philips GreenPower LED toplighting zijn zeer divers. Dit blijkt uit een opsomming van de gewassen in combinatie met de locaties:
- Tomaat; Wageningen UR (NL), GreenQ Improvement Centre (NL) en Melrow Salads/Flavourfresh (UK)
- Chrysant; Beyond chrysant (NL) en Wageningen UR (NL)
- Gerbera ; Wageningen UR (NL)
- Phalaenopsis ; Ter Laak Orchids (NL)
- Diverse potplanten; Aarhus University en Copenhagen University (DK)
- Aardbei; Proefcentrum Hoogstraten (B)
Elk project heeft een ander doel en wordt intensief begeleid door technische en plantspecialisten van Philips.

De GreenPower LEDs van Philips zijn bij uitstek geschikt voor situaties waarbij beheersbaarheid van de omstandigheden noodzaak is. Er zijn verschillende versies met diverse spectra beschikbaar waardoor het lichtrecept optimaal afgestemd kan worden per teelt. Dit recept functioneert dan niet alleen als groeilicht, maar geeft ook stuurlichteffecten. Hierdoor kan een betere productie, plantkwaliteit en uniformiteit gerealiseerd worden op een efficiënte manier.






Drie keer LED: rechts de gerberas bij Wageningen UR (Philips LED GreenPower toplighting), midden de tomaten bij de Wageningen UR (Philips LED GreenPower toplighting in combinatie met Philips GreenPower LED interlighting) en boven de phaleanopsis bij Ter Laak (Philips LED GreenPower toplighting)

In verschillende teeltseizoenen is er al gewerkt aan recepten voor o.a. chrysant en tomaat, gebruikmakend van LED toplighting in de kas. De resultaten zijn veelbelovend; sterke gewassen, hogere productie bij afnemende energiekosten. Vooral de hoge mate van flexibiliteit, als resultaat van het nieuwe belichtingssysteem, worden als positief ervaren. Warmte en belichting zijn nu namelijk afzonderlijk te schakelen, waardoor bijvoorbeeld in het voorjaar langer belicht kan worden. In de praktijk werd ook het ontwerp goed gewaardeerd; door het slimme ontwerp is de module eenvoudig te installeren in de kas doordat het geïntegreerd wordt in het al aanwezige C-profiel. Dit zorgt ervoor dat de lichtonderschepping te minimaliseren is. Hiernaast zijn de modules luchtgekoeld waardoor geen actieve (water)koeling aangelegd dient te worden. Door het ingenieuze ontwerp hebben de systemen van Philips een efficiëntie van 2,3 µmol/J op plantniveau.

Philips gaat verder dan het ontwerpen van efficiënte belichting alleen. Intensieve begeleiding wordt geboden op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld door het maken van calculaties en lichtplannen door technische specialisten en teeltadvies door eigen plantspecialisten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de jarenlange ervaring die Philips heeft opgebouwd door nauwe samenwerking met universiteiten, onderzoekslocaties en telers. Ook wordt er ondersteuning geboden bij de financiering en begeleiding bij het aanvragen van subsidies. Precieze lichtmetingen na oplevering behoren hiernaast tot de service van Philips.

Philips GreenPower LED toplighting is per direct inzetbaar voor klanten, die nog dit jaar willen starten met LED belichting. De voorraad is echter beperkt. Kwekers die gebruik willen maken van de nieuwste mogelijkheden om hun bedrijfsvoering te optimaliseren, worden daarom geadviseerd snel contact op te nemen met de Key Account Managers van Philips Horticulture. Zij kunnen meer vertellen over de mogelijkheden en voordelen voor iedere specifieke situatie.

Voor meer informatie:
Marjan Welvaarts, Global Marcom Manager Horticulture
Philips Horticultural Lighting, Nederland
Tel.: +31 (0)40 275 64 99
E-mail: marjan.welvaarts@philips.com
www.philips.com/horti


 
Publicatiedatum: